NYHETSBREV NR 21/10 FRA OIKOS- ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 07. juni 2010

Oslos beste økobutikker

På Oslo Miljøfestival 5. juni ble de beste økobutikkene i seks av Oslos bydeler kåret. De beste butikkene er: Meny Ringnes Park på Grünerløkka, Røtter på St. Hanshaugen, ICA Supermarked på Sagene, Centra Colosseum på Frogner, Meny Grønland Torg i Gamle Oslo og Meny Oslo City i Oslo sentrum.

 

Kilde: Oikos

 

Stavangers beste økobutikker

På konferansen "Økomat på alles fat" 3. juni ble Stavangers beste økobutikker kåret. Økologiske Dagligvarer ble kåret til den aller beste økobutikken i byen, mens Meny Stadionparken stakk av med tittelen "den beste blant de store".

 

Kilde: Oikos

 

ADHD knytt til bruk av insektmiddel

Bruk av insektmiddel kan auke risikoen for å få barn med ADHD, i følgje ein studie utført i USA og Canada. Det er vanleg å finne restprodukt av insekt- og plantevernmiddel i urinen til amerikanske barn, men hos barn med ADHD viser det seg at mengda er mykje større enn hos andre, i følgje ein studie som er publisert i siste utgåve av legetidsskriftet Pediatrics, skriv Gennytt.

 

Kilde: Oikos / Pediatrics

 

Dagens landbrukspolitikk kan ikke fortsette

Miljø, klima og global ressurssituasjon må legge klare føringer for hva slags landbruks- og matpolitikk Norge skal ha. Vi kan ikke fortsette å ha høye utslipp av klimagasser, nitrogen og kjemiske giftstoffer til miljøet. Billig mat kan ikke lenger være det viktigste målet når vi skal forsyne ei voksende befolkning med mat i framtida. Ei kursendring kreves derfor i landbruks- og matpolitikken. Dette skriver Oikos - Økologisk Norge til LMD i innspillet til ny landbruks- og matmelding. Organisasjonen krever en ny norsk landbrukspolitikk.

 

Kilde: Oikos

 

Ukens konkurranse

Hver uke i mai og juni vil det bli lagt ut ukens spørsmål på Oikos-sidene. Vi trekker en vinner blant de med riktig svar som får tilsendt et miljøvennlig handlenett i økobomull.

 

Ukens spørsmål er:

 

Det er en sterk sammenheng mellom helse og miljø,-hvilket sykehus i Norge har virkelig tatt dette på alvor og innført 30 % økologisk mat i sitt kjøkken?

 (30 % er for øvrig dobbelt så mye som regjeringens mål for totalt forbruk av økologisk innen 2020.)

 

Delta i konkurransen ved å sende dit svar og din postadresse til kristina@oikos.no