NYHETSBREV NR 22/10 FRA OIKOS- ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 14. juni 2010

Sprøytemiddel-skandale avslørt av Bioforsk

 

Mattilsynet har godkjent bruk av sprøytemiddeler innendørs som ikke er lovlig utendørs, med antakelsen om at sprøytemidler brukt inne ikke påvirker miljøet. Bioforsk avslører at dette overhodet ikke stemmer. Rester av sprøytemiddel ble funnet i 90 % av vannprøvene ved drivhus og flere steder er det høy konsentrasjon av giftstoffene. Det er også påvist stoff som ikke er tillatt i Norge.

 

- Her må det ringe noen kraftige kirkeklokker i ørene til LMD, Mattilsynet og Bioforsk, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Det er behov for å drøfte kompetanse, rutiner og holdninger i Mattilsynet. Videre er det dessverre grunn til å spørre om vi kan stole på deler av norsk veksthusnæring, finnes det her en kultur for bruk av ulovlige giftstoffer så ødelegger det kjapt for hele næringen, sier Andestad.

 

Kilde: Oikos / Nationen

Global bidød knytta til genmodifiserte planter og sprøytemidler

 

Få saker har blitt lest av så mange på Oikos.no som oppslaget vi hadde tidlegare om at ein tredjedel av biene var i ferd med å dø i mange land. Dette er ein stor trussel for matproduksjonen. Nå informerer Gennytt om mogleg samanheng mellom genmodifiserte plantar og den globale bidøden samtidig som Soil Association i England har oppdaga at mange hageprodukt fører til bidød.

 

- Oikos - Økologisk Norge meiner at denne kunnskapen må føre til nye avgrensningar på kjemisk sprøytemiddelbruk her i landet, seier dagleg leiar Reidar Andestad.

 

Kilde: Oikos

 

 

Brekk ber om synligere økovarer i butikkene

 

Flere øko-bruk sliter på grunn av lav etterspørsel, men landbruks- og matminister Lars Peder Brekk vil ikke fire på øko-ambisjonene. I følge Handelsbladet ber han dagligvarekjedene stille opp med bedre hylleplassering og fornuftig prisprofil.

 

-Utvalget av økovarer, tydelig hyllemerking og god plassering av varene i butikk er ofte forskjellen mellom butikker som selger bra og de som ikke gjør det, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge. Hun er glad for Brekks oppfordring til dagligvarebransjen. Samtidig ser Alnes for tiden et stort behov for mer offensiv informasjon til forbrukerne om at hensynet til egen sunnhet, miljø og dyrevelferd er sentrale grunner til å tenke økologisk og å handle mer økologisk mat.

 

Kilde: Oikos

 

 

Ukens konkurranse

 

Hver uke i mai og juni vil det bli lagt ut ukens spørsmål på Oikos-sidene. Vi trekker en vinner blant de med riktig svar som får tilsendt et miljøvennlig handlenett i økobomull.

 

Ukens spørsmål er:

 

Hvor mange meitemark kan det være i et dekar (1000 kvadrat meter) med god matjord?

 

Delta i konkurransen ved å sende dit svar og din postadresse til kristina@oikos.no