NYHETSBREV NR 23/08 FRA OIKOS

NYHETSBREV 7. oktober 2008

Oikos ber om bedre oppfølging av økobøndene
I en replikk i Nationen 6.okt svarer Jon Magne Holten, fagsjef landbruk i Oikos, på landbruks- og matminister Brekks utsagn om å vurdere svakere økologisk regelverk.

- Miljø er og har alltid vært en fanesak for økologisk landbruk, og er det som myndighetene sjøl begrunner sin økologiske satsning med. Et strengt, men realistisk økoregelverk er sikkerheten for at økolandbruket drives miljømessig forsvarlig, og for å sikre forbrukernes tillit til den økologiske maten, sier Jon Magne Holten.

- Hensynet til dyrevelferd tilsier også at det rådende regelverket bør følges, men vi er villige til å diskutere gode ordninger for det økologiske husdyrholdet som sikrer både dyrevelferden og økobondens økonomi. En forenkling av regelverket mener vi dog er et grunnleggende feil grep å ta. Bedre og mer oppfølging av bønder under og etter omlegging vil derimot være et viktig bidrag til økt produksjon, avslutter Holten.

Kilde: Nationen / Oikos


Økologisk laks i Rema
Rema lanserer i disse dager økologiske laksefileter under navnet Det gode hav, produsert av Villa Organic. Til Dagligvarehandelen forteller innkjøpsdirektør, Martin Klafstad, at den økologiske laksen er vaksinefri. I tillegg er fôret forskjellig fra hva som brukes til oppdrett av konvensjonell laks. I følge Klafstad er dette med på å gi fisken en mye bedre smak. - Den er rett og slett fantastisk, sier Klafstad til Dagligvarehandelen.
Markedssjef i Oikos, Kersti Mathiassen, hilser Remas satsing velkommen. - Det er både viktig og spennende at Rema satser mer på økologiske varer, sier Mathiassen. I Europa ser man at økologiske varer får større innpass i lavpriskjedene. I Norge står lavprisbutikker for halvparten av dagligvareomsetningen. At disse butikkene også tilbyr kundene økologiske varer, er selvsagt svært viktig.
Økologisk fisk kom på det norske markedet for første gang i fjor, da Coop lanserte økologisk røykelaks. Siden har både NorgesGruppen og ICA fått økologisk fisk i sitt sortiment, så med Remas lansering har alle de fire store kjedene økologisk fisk i på menyen.

Kilde: Dagligvarehandelen / Oikos


Økologisk i Vadsø - Oikos på sin 18. festival
I helga var Oikos til stades på matfestivalen Polar Spectacle i Vadsø. 12 mataktørar, kor av 4 økologiske, dei fleste frå Finnmark, tilbydde sine varer i eit stort mattelt på torget i Vadsø. Her var det også buffet heile dagen frå verdas største krabbewok. Det var femte gong Polar Spectacle vart arrangert, og matteltet hadde mange hundre besøkande.
Frå ei eigen stand informerte Oikos om økologisk mat, arrangerte økoquiz og delte ut smaksprøver på Camembert frå Kjerringøy og Nordlysgløgg frå Alta.
Dette er 18. gongen Oikos er til stades med stand på festival i år, i tillegg til rådgjeving. Totalt har Oikos gitt råd om servering av økologisk mat eller delteke på heile 46 festivalar i år.

- I fjor var talet 30. Eg satt meg eit mål om å kunne rådgi rundt 50 festivalar i år. Det viser seg å vere eit realistisk mål, seier Idun Leinaas, prosjektleiar for festivalprosjektet i Oikos.

Kilde: Oikos