NYHETSBREV NR 27/09 FRA OIKOS

Nyhetbrev 31. august 2009

Økorittet for foregangsfylkene er i gang.

 

På et TINE-seminar om økologisk melkeproduksjon på Røros lørdag formiddag, delte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ut grønne t-skjorter som symbol på rittet som nå starter for de fylkene som fikk status som økologiske foregangsfylker.

 

Ni fylker ble innvilget foregangsstatus innen fem ulike områder. Totalt delte Lars Peder Brekk ut 6 millioner kroner til denne satsningen. Se liste over fylkenes foregangsstatus på Oikos nettside.

 

Kilde: Oikos (http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=11348&wce=dokument)

 

 

TINE åpner for mer konkurranse på økomarkedet

 

Konsernstyret i TINE har åpnet for salg av økologisk melk fra TINE til andre meieriaktører. Dermed øker muligheten for at markedet kan få se nye økologiske meieriprodukter.

 

Kilde: Konserndirektør Elisabeth Morthens tale på TINE-seminaret

 

 

Knappe fosforressurser øker kostnadene i konvensjonell matproduksjon

 

Verdens fosfatlager er knappe, og vil med dagens forbruk av kunstgjødsel vare i 40-80 år, uttalte professor Carlo Leifert fra Newcastle University under en internasjonal konferanse om økologisk landbruk i Estland i forrige uke. Leifert er professor i økologisk landbruk og prosjektkoordinator for det store EU-finansierte QLIF-prosjektet (QualityLowInputFood).

 

Lenge før fosfatlagrene er tomme vil prisen stige dramatisk. Allerede de siste par årene har fosfatprisen steget med 500 prosent. Den største forekomsten av fosfat i verden ligger forøvrig i Vest-Sahara, et land som er okkupert av Marokko på grunn av denne verdifulle ressursen.

 

Kilde: Oikos

 

 

Nytt selskap for spesialkorn

 

Ti økologiske korndyrkere i Buskerud har dannet aksjeselskapet Økologisk Spesialkorn for å foredle og omsette økologiske hele korn og mel. - Alle våre kornpartier tørkes, lagres og foredles separat, sier daglig leder Anders Næss. - Det er vårt konkurransefortrinn overfor bakerbransjen. Vi kan garantere kvaliteten for det kornet eller melet vi leverer. Vi kan også dyrke spesielle arter og sorter på kontrakt i relativt små kvanta, forteller Næss. Anlegget etableres ved mølla i Sigdal og er i full drift fra i sommer, meldes det på sidene til Fylkesmannen i Buskerud.

 

Kilde: Fylkesmannen i Buskerud / http://www.spesialkorn.net/

 

Ny, lekker økologisk kafé i Oslo.

 

Det er Kolonihagen, som driver økologisk abonnementsordning og bakeri, som nå har utvidet sin virksomhet ved å åpne en kafé i Frognerveien 33, i Oslo. Her kan man sette seg ned i en svært hyggelig bakgårdskafé og nyte alskens økologiske fristelser, eller kjøpe med seg brød og andre økologiske varer hjem.

 

Kilde: Kolonihagen