NYHETSBREV NR 32/10 FRA OIKOS – ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 5. oktober 2010

Bli med på Aksjon Usprøyta!

 Vi er nå i den beste tiden for å nyte norske økologiske grønnsaker og frukt. Samtidig er det registrert at det økologiske frukt- og grøntutvalget i mange butikker er blitt vesentlig dårligere det siste året.

 

Oikos - Økologisk Norge ønsker at alle som vil skal ha muligheten til å kjøpe de norske økologiske vekstene og at nye forbrukere skal bli introdusert til økologiske grønnsaker og frukt, sier markedssjef i Oikos, Kristina Alnes, - vi setter derfor i gang en frukt- og grøntaksjon der vi ber deg handle for norsk økologisk landbruk!

 

Les mer: Oikos - Økologisk Norge / facebook-gruppe

 

Økologisér din nærbutikk!

Finner du ikke alt du vil ha av økologisk frukt og grønt i din butikk? Si fra! - det er vi som kunder som bestemmer hva som selges i butikkene.

 

Om du vil være sikker på at beskjeden kommer frem til butikksjefen eller synes det er ubehagelig å "mase" på butikkansatte, kan du bruke vårt elektroniske skjema. Fyll det ut i butikken med din smartphone eller på nettet etter å ha vært i butikken. Vi videreformidler beskjeden til butikksjefen!

 

Etterspør elektronisk

  

Ny forskning: økologiske metoder gir bedre frukt og sunnere jord

I en omfattende studie fra Washington State University har et team av forskere sammenlignet økologisk og konvensjonell dyrking av jordbær. Konklusjonen deres er klar: de økologiske feltene gir bedre bær og sunnere jord.

 

De økologiske jordbærene hadde signifikant høyere antioksidantnivå, konsentrasjon av askorbinsyre og fenoliske forbindelser, i tillegg inneholdt de mer tørrstoff og hadde lenger holdbarhetstid. Jorden på de økologiske gårdene var bedre enn de konvensjonelle når det gjaldt viktige kjemiske og biologiske egenskaper. DNA-analyser viste at de økologisk drevne jordene hadde vesentlig mer unike og totalt sett flere gener og større genetisk mangfold.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

Brekk misfornøyd med kjedenes oppfølging av økologisk kjøtt

- Nortura har gjennom arbeidet med Norgården bevist at de har prioritert økologisk produktutvikling. Da har Nortura gjort den jobben vi har bedt dem om å gjøre. Derfor blir det totalt uforståelig om dagligvarehandelen ikke tar inn disse økologiske produktene i butikken, sier statsråd Brekk til Aftenposten lørdag. Avisen har et større oppslag om at økosalget går noe tilbake og fokuserer særlig på problemer innen omsetning av økologisk kjøtt.

 

- Norgården har flere produkter som bør være tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker og ikke bare i noen fullsortimentsbutikker, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

Økobutikk i Bergen

 

Med beliggenhet midt i sentrum kunne Anne-Lise Randal og Anja Eilertsen tirsdag åpne Bergens første økologiske butikk med det velklingende navnet Reindyrka. I tillegg til de store landsdekkende leverandørene av økologiske varer, satser de på lokale produsenter. Reindyrka har en matavdeling med stort sortiment og et utvalg av nonfood som vil vekke oppmerksomhet.

 

Kilde: Dagligvarehandelen / Reindyrka