NYHETSBREV NR 34/10 FRA OIKOS – ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 18. oktober 2010

Alvorlige giftfunn i norske brønner

 

Ingen ønsker sprøytemidler i drikkevannet, men stikkprøver i fjor viser at de dessverre finnes i brønner og grunnvann. I 2007 og 2008 ble det funnet sprøytemiddelrester i halvparten av de norske brønnene som Bioforsk kontrollerte, i 2009 var det gift i hele 2 av 3 brønner! Noen av prøvene viser også at faregrensen er passert. Prøvene tas i ni sentrale produksjonsområder for norsk mat, det gjelder blant annet potetproduksjon i Grue, grasproduksjon i Klepp, kornområder i Kongsberg og Ullensaker og gulrotproduksjon i Larvik. I hele 8 av 9 regioner fant en gift i brønnprøvene.

 

- Dette er alvorlig og mer effektive tiltak mot giftbruk i landbruket må komme på plass, sier daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, Reidar Andestad.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge / Bioforsk

 

Sprøytemiddelbruken er en utfordring

 

Vi finner rester av sprøytemidler til og med på Svalbard. Sprøytemiddelbruken i landbruket i Norge er en utfordring selv om det er fremskritt på noen områder, sa statssekretær Heidi Sørensen under økologisk fagdag på Nofima mat tirsdag. Sprøytemiddelbruken er en trussel for miljø og for helse.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

  

Hvordan øke salget av økologisk frukt og grønt?

 

Økologiske grønnsaker utgjør kun 2 % av alle grønnsakene vi kjøper. Økologisk frukt, bær og nøtter har en markedsandel på 0,6 %. Hva mener du må til for å øke salget av økogrønt?

 

Les mer

 

 

Ovnsbakt leverpostei til topps

 

I Norgesmesterskapet for kjøttprodukter fikk Norgården hederspris for sin ovnsbakte leverpostei. Faktisk fikk den en dobbeltpris siden leverposteien også ble kåret til årets beste postei. - Vi gratulerer Norgården! Dette er flott, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

 

Åpent økoseminar i Oslo kommende lørdag

 

Hva skjer når det gjelder offentlig innkjøp av økomat? Hva er Kolonihagens hemmeligheter- med matkurs. Hvorfor handler egentlig folk økologisk mat? Biff av bare gress? Kravene til bærekraftig matproduksjon. Dette er tema som tas opp på Oikos åpne seminar på Miljøhuset lørdag. Du er velkommen!

 

Les mer