NYHETSBREV NR 42/10 FRA OIKOS – ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 13. desember 2010

Velg økologisk kjøtt til jul

 

I julen står smaken i høysetet og det er viktig å velge ingredienser av høy kvalitet. Julen er også tiden for litt ekstra omtanke, velg derfor gjerne kjøtt fra dyr som har hatt det bra, så smaker det godt i dobbel forstand. Vi gir deg råd om hvor du finner økologisk kjøtt.

 

Les mer.

 

 

Økofunn.no er lansert

 

Økofunn.no er nå lansert! Nettstedet skal bli den fremste markedsplassen for driftsmidler til økologisk landbruk i Norge. Her kan du som økobonde selv sette inn annonser og søke blant fôr, gjødsel, livdyr, arbeidskraft, redskap med mer. Det er gratis å legge ut annonser ut desember 2010.

 

Gå til Økofunn.no!

 

 

-Forbrukerrådet bør også ta for seg juksing med kjøttprodukter

 

-Det er fint at Forbrukerrådet pusser Økokrim på fiskeprodusenter som jukser med maten. Fosfat og andre midler brukes for å binde fuktighet til produktene, for å øke vekten. Dermed lures forbrukerne, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. - Forbrukerrådet bør også sjekke om det er grunnlag for å gjøre det samme for flere kjøttprodukter, fortsetter Andestad. Oikos har tidligere vist til at en rekke kjøttprodukter inneholder fosfat for å øke vekten på produktene.

 

-Det er viktig at forbrukerne vet at det er forbudt med bruk av fosfat i økologiske produkter. Økologiske produkter har reell vekt - man betaler ikke for vann og fosfat- det er også en av forklaringene på at økologiske produkter noen ganger er litt dyrere enn konvensjonelle, forklarer han.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

Økolandbruk er klimavennlig matproduksjon

 

- Økologisk landbruk har det største potensialet for reduksjon av klimagasser, sa fagrådgiver Berit Swensen i Oikos under ZERO10-konferansen i november. Forskning viser at økologisk drift har et stort potensial i å binde karbon i jorda og samtidig forbedre og øke jordfruktbarheten. Økologisk drift har gjennomgående lavere utslipp av klimagasser per arealenhet enn konvensjonell drift. Fraværet av kunstgjødsel er den største klimafordelen i økologisk drift. Nye tall bekrefter tidligere antakelser om denne fordelen, samtidig som økolandbruket også har et forbedringspotensial.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

Brekk besøkte økologisk håndball-EM

 

Landbruksminister Lars Peder Brekk besøkte håndball-EM på Lillehammer for å støtte satsingen på økologisk mat under mesterskapet. -Håndballforbundet tar samfunnsansvar ved å sette økologisk mat på agendaen, sa landbruksminister da han selv var tilstede i Håkons Hall på Lillehammer.

 

Under de innledende rundene til håndball-EM, som går av stabelen denne uken, blir det servert økologisk mat til spillere, frivillige, pressefolk og publikum.  -Vi har aldri fått så mye skryt av maten, sier markedsansvarlig i Håndballforbundet Gunnar Nybø. Oikos er tilstede under EM med stand hvor publikum kan få informasjon om økologisk mat og smaksprøver på økologiske produkter.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge / LMD