28.11.2016

Sild på bordet…

» Les mer
Aktuelt

Grøtbil er hipt

06.12.2016

Før jobbet Tamara (33) som oljeingeniør. Nå satser hun nesten 300.000 kroner på grøt!

» Les mer
Aktuelt fra Oikos

Flertall for å styrke virkemidlene for å nå økomål

08.12.2016

I dag behandlet Stortinget Miljøpartiet De Grønne sitt forslag som inneholdt en rekke konkrete tiltak for å innfri ...

» Les mer
  • 24.11.2016
    Grønn chiligryte

    Grønn chiligryte

    Denne gryteretten er deilig og varmende i kulda. Du kan også ha i kummin eller andre eksotiske krydre. Bruk dette som en ...

    Les mer
  • 28.08.2016
    Nye bønder

    Nye bønder

    Hva har en kunsthistoriker, en tidligere arbeidsledig, en it-konsulent, en politi og en bokhandler felles? I utgangspunktet ...

    Les mer
  • 27.08.2016
    Vilt med stuete bønner

    Vilt med stuete bønner

    Til denne retten kan du bruke møre stykker fra både elg, rådyr, hjort eller rein. Alle slags bønner kan brukes, bondebønner ...

    Les mer
  • 27.08.2016
    Sopplasagne

    Sopplasagne

    Deilig med selvplukket sopp, men du kan godt bruke kjøpesopp også – eller en blanding. Veldig populær rett hos barna! Lag ...

    Les mer
  • 06.06.2016
    Glyfosat taper terreng

    Glyfosat taper terreng

    Det skjer en dramatisk endring i synet på glyfosat. Det er først nå vi forstår hvor lite vi vet. Verdens mest solgte ...

    Les mer
  • 03.12.2015
    Kraftig grønnsakssuppe

    Kraftig grønnsakssuppe

    Ved å koke supper og gryter selv fra bunnen, bruke hele grønnsaken og beina fra sunne, gress­etende dyr, blir mye av behovet ...

    Les mer
  • 06.06.2016
    Jordbærbløtekake

    Jordbærbløtekake

    Det er en grunn til at det heter bløtekake, mange liker den skikkelig bløt, så dynk den gjerne med litt melk i tillegg til de ...

    Les mer
  • 26.02.2016
    Varme ostekaker

    Varme ostekaker

    Dette er en enkel grunnoppskrift. Prøv deg frem med annet krydder, gjerne mer pepper eller det du liker. Du kan også steke ...

    Les mer
  • 26.02.2016
    Norditaliensk bønnesuppe

    Norditaliensk bønnesuppe

    Vil du invitere naboer og venner koker du en stor gryte når du først er i gang! Bare gang opp oppskriften.

    Les mer
  • 26.02.2016
    Oppskrifter på rotgrønnsaker og kål

    Oppskrifter på rotgrønnsaker og kål

    Det er høflig å spise opp, så kjøp de norske grønnsakene nå når lagrene må tømmes. Det er det minste vi kan gjøre for at de ...

    Les mer
  • 03.12.2015
    Epleterte med ripsgelé

    Epleterte med ripsgelé

    Dette er en vanlig fransk epledessert men vi har byttet ut aprikossyltetøy med hjemmelaget ripsgelé, en mer lokal råvare enn ...

    Les mer
  • 03.12.2015
    Frist oss med epler!

    Frist oss med epler!

    Norske epler handler om sesong. I fruktens rike kan lite måle seg med norske epler. Bare synd sesongen er så kort og at ...

    Les mer
  • 17.03.2014
    Høns i hagan

    Høns i hagan

    Vi har hørt på Lars Sponheim. Det er mange år siden han lovet at regjeringen ville gjøre alt den kunne for å tilfredsstille ...

    Les mer
  • 18.02.2013
    Grillet skrei med bønnesalat

    Grillet skrei med bønnesalat

    God, fast fisk kan tilberedes på mange vis, bruk en grillpanne om du ikke fyrer opp utendørs. Til salaten bruker du ...

    Les mer
  • 27.08.2012
    Sellerisuppe …

    Sellerisuppe …

    Det er snart sesong for de norske, sunne, herlige, smakfulle og lekre rotgrønnsakene. Mens vi venter, lag en suppe av ...

    Les mer
  • 27.03.2014
    Hvorfor økologiske meieriprodukter

    Hvorfor økologiske meieriprodukter

    Rørosmeieriet har opplevd en fenomenal vekst med sine økologiske meieriprodukter. De kunne omsatt mer hvis tilgangen på ...

    Les mer
  • 08.12.2013
    Sjokoladetrøfler

    Sjokoladetrøfler

    Etter litt prøving og feiling er jeg kommet til at det enkleste er å putte sjokoladen, ennå rennende, i en sprøytepose – ...

    Les mer
  • 23.09.2013
    Gamle kornsorter

    Gamle kornsorter

    De siste årene har vi sett en økt interesse i gamle kornsorter. Her er en oversikt over de mest kjente typen og deres ...

    Les mer
  • 06.06.2013
    Bondesuppe med restelam

    Bondesuppe med restelam

    Rester av en lammesteik fungerer bra i denne suppen, eller bruk bog, nakke eller bryst som gir mye og god smak, Sammen med ...

    Les mer
  • 16.03.2014
    Grønnsakskraft

    Grønnsakskraft

    Hvis du enten ikke har, eller ikke vil bruke kraftbein som utgangspunkt for grønnsakssuppen, er det lett å lage kraft av bare ...

    Les mer
  • 23.09.2013
    Oksehalesuppe

    Oksehalesuppe

    Halen på kua eller oksen er noe av det mest smakfulle på hele dyret. Hvis det i tillegg er godt med fett rundt halen, gir ...

    Les mer
  • 19.04.2013
    Myk geitost og rødbeter

    Myk geitost og rødbeter

    Dette er en superlekker forrett. Server salaten med dressing av honning og pepperrot, en herlig kombinasjon!

    Les mer
  • 20.09.2012
    Het gulrotsuppe med byggryn

    Het gulrotsuppe med byggryn

    En vinner i høstmørket! Serverer du den med byggryn og rømme blir suppen et helt måltid i seg selv, særlig med litt godt brød ...

    Les mer
  • 20.09.2012
    Gulrotkake

    Gulrotkake

    Dette er den perfekte gulrotkake, etter vår smak. Passe fuktig, passe porøs, ikke for tung, men kraftig nok. Og ikke ...

    Les mer
  • 09.03.2014
    Grønnkålsuppe for helsa

    Grønnkålsuppe for helsa

    Grønnkål er noe av det sunneste vi kan spise. Kalorifattig, rik på A- og C-vitaminer, kalsium, fosfor og mye jern. Du kan ...

    Les mer
  • 21.09.2012
    Vill pasta

    Vill pasta

    De små indrefiletene fra hjort, rein eller rådyr bør serveres med andakt. Her er en utradisjonell og herlig oppskrift med ...

    Les mer
  • 14.06.2012
    Kjøttskolen

    Kjøttskolen

    Kortversjon om tilberedning av kjøtt er; seigt kjøtt varmebehandles lenge, de mørere delene klarer seg med lite eller ingen. ...

    Les mer
  • 02.03.2014
    Sellerisalat med vinaigrette

    Sellerisalat med vinaigrette

    Bruk de gode, norske rotgrønnsakene til gryter og supper, mos eller pureer. En fast og fin knoll kan du også bruke til en ...

    Les mer
  • 12.07.2013
    Simons speltloff

    Simons speltloff

    Å bake med spelt, enten det er helkorn, sammalt eller finmalt, er ikke vanskelig, men det er viktig å huske på at du ikke kan ...

    Les mer
  • 22.03.2012
    Eggehvitekaker

    Eggehvitekaker

    Eggehviter til overs inspirerer til å lage knallgode eggehvitekaker, en fin måte å bruke opp eggehvitene på hvis plommen er ...

    Les mer
  • 22.03.2012
    Rotgrønnsaker og honningdressing

    Rotgrønnsaker og honningdressing

    Superenkelt og nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk, eller som en rett alene. Lag den gjerne nå med de nye rotgrønnsakene, ...

    Les mer
  • 08.08.2012
    Deilig varm løksuppe…

    Deilig varm løksuppe…

    En god, varm suppe kan være det vi trenger nå i disse forkjølelsestider. Prøv denne løksuppen som vil gjøre godt for helsa.

    Les mer
  • 03.06.2014
    Syltete plommer

    Syltete plommer

    Syltete plommer er snadder hele vinteren igjennom og en fin måte å oppbevare sommerens fine frukter på.

    Les mer
  • 16.06.2014
    Potetsalat med to dressinger

    Potetsalat med to dressinger

    Hvis vi skal forsøke å opprettholde et sunt og variert kosthold, bør poteten inkluderes. Ofte, og i all sin allsidighet. ...

    Les mer
  • 20.01.2014
    Skrei på ertepuré…

    Skrei på ertepuré…

    Det gjelder å utnytte den herlige skreien når det er sesong, og det er det nå! Tidligere i år enn vanlig, så det er håpe at ...

    Les mer
  • 09.12.2013
    Smak av god sjokolade

    Smak av god sjokolade

    Verden vil gå tom for kakaobønner i 2020 slo sjokoladeeksperter fast da de møttes på en internasjonal konferanse i oktober ...

    Les mer
  • 03.09.2013
    Urbrød fra Skog Bakerverksted

    Urbrød fra Skog Bakerverksted

    Mye av det vanligste melet tilsettes askorbinsyre som bringer ut proteinpotensialet i deigen og gjør den lettere å bake med. ...

    Les mer
  • 01.07.2013
    Barnevennlig hverdagsmat

    Barnevennlig hverdagsmat

    Enkel og god hverdagsmiddag som barn elsker – seikaker i brun saus. Om du finhakker kålsalaten litt ekstra for dem glir den ...

    Les mer
  • 22.02.2013
    Linsekake

    Linsekake

    Verdens beste kake! En stor kake, minst like god som de små linsekakene du får kjøpt, og alle ingrediensene her er ...

    Les mer
  • 27.11.2012
    Sandkaker

    Sandkaker

    Vi synes sandkaker er best når mandlene ikke skåldes, men males med skallet på. Da blir de grovere og mer smakfulle.

    Les mer
  • 05.11.2012
    Mangopudding

    Mangopudding

    En herlig dessert, inspirert av det thailanske kjøkken. Vil du - eller kan du ikke - bruke fløte kan du bruke kokosmelk i ...

    Les mer
  • 16.03.2014
    Poteter på flere måter

    Poteter på flere måter

    Poteten kan brukes på et uttall forskjellige måter. Gode poteter er en delikatesse bare kokt og med en klatt smør, men utover ...

    Les mer
  • 26.09.2012
    Pannekaker

    Pannekaker

    Noen liker dem tynne, andre tjukke. Her får dere en oppskrift på de beste tynne pannekakene – og på amerikanske som er ...

    Les mer
  • 21.09.2012
    Saftig eplekake

    Saftig eplekake

    Det er ingen hemmelighet at de fleste eplekaker inneholder omtrent de samme ingrediensene, men både mengde og rekkefølge kan ...

    Les mer
  • 24.07.2012
    Kjøttsuppe

    Kjøttsuppe

    Næringsrik og himla god suppe til hverdag og fest! Kok gjerne mer enn det står i oppskriften og frys eller spis av gryten ...

    Les mer
  • 14.06.2012
    Koking av kraft

    Koking av kraft

    Hvis du våger deg på større deler av en okse eller kalv, er du programforpliktet til å koke inn kraft som du vil ha glede av ...

    Les mer
  • 22.03.2012
    Gresskarsuppe med koriander

    Gresskarsuppe med koriander

    Kjøper du økologisk hokaido-gresskar kan du trygt spise skallet også. Du bør spise skallet, rett bak sitter det mye næring.

    Les mer
  • 22.03.2012
    Rekepasta

    Rekepasta

    Alltid lurt å ha et lite forråd av nødproviant; litt pasta i skuffen, reker i fryseren, en persillekvast i vinduet, litt god ...

    Les mer
  • 08.06.2014
    Sjusteinsovn

    Sjusteinsovn

    Den mest grunnleggende måten å tilberede mat på er varmebehandling med åpen ild. Det er sosialt og hyggelig å samles rundt ...

    Les mer
  • 22.11.2013
    Virkningsfulle dietter

    Virkningsfulle dietter

    Dietter og slanketips fyller spalter og forsider og selger stadig godt. Sjelden er det noen som i all enkelthet råder oss til ...

    Les mer
  • 08.12.2013
    Krydderte

    Krydderte

    En god krydderte lager du lett selv. Du trenger er god sort te som base, variér med krydder etter smak. Te er etter vann den ...

    Les mer
  • 24.06.2013
    Solbærfriander

    Solbærfriander

    Putt friske solbær i en god fransk kakeoppskrift! Friand eller financier kan lages med kun smak av seg selv, av sitron eller ...

    Les mer
  • 25.09.2013
    Småkaker med urkorn

    Småkaker med urkorn

    Det gode melet gir ekstra sprø og gode kaker. Med alle de andre gode og økologiske råvarene er de sunnere enn andre kaker du ...

    Les mer
  • 18.06.2013
    Våre vaskevaner

    Våre vaskevaner

    Når vi løper gjennom dagligvarebutikken tenker vi ikke alltid på hva vi kjøper. Ofte tar vi det billigste eller et merkenavn ...

    Les mer
  • 22.02.2013
    Quiche

    Quiche

    Dette er kosemat! Siden denne quichen inneholder Nyr behøver du ikke ost. Bruker du ikke Nyr bør du ha i smafull ost, type ...

    Les mer
  • 27.11.2012
    Fru Franckes sirupskake

    Fru Franckes sirupskake

    Fersk eller nyristet med smør på, da er julemorgenen med kaffe på sengen reddet! Dessuten deilig som en munnfull når du ...

    Les mer
  • 27.11.2012
    Krydderkaker…

    Krydderkaker…

    Lag deigen når du har tid og lyst, frys den i pølser og bak ut kakene når du vil! Super enkle og nydelige små krydderkaker. ...

    Les mer
  • 21.09.2012
    Eplegelé og rognebærgelé

    Eplegelé og rognebærgelé

    Bruk høstens herlige norske epler og de røde bærne på trærne og lag gode geleer. På delikate glass er dette en fin presang, ...

    Les mer
  • 05.08.2012
    Rosenkål med bacon

    Rosenkål med bacon

    Dette er et tilbehør til kjøtt, særlig vilt, som mange digger. Bacon får frem smaken i de små kålhodene på en bedre måte enn ...

    Les mer
  • 21.09.2012
    Innkokt saus til kjøtt

    Innkokt saus til kjøtt

    En innkokt saus, eller redusert, som det heter på kokkespråket, basert på god kraft og/eller vin kan brukes til både ...

    Les mer
  • 28.08.2012
    Sesong for mais…

    Sesong for mais…

    I det øyeblikket du har revet maiskolben fra planten omdannes sukkeret i kornene til stivelse. Skal du spise skikkelig god ...

    Les mer
  • 02.08.2012
    Elgkarbonader

    Elgkarbonader

    Hver familie har sin egen oppskrift på gode elgkarbonader. Her er vår. Du kan lage dem uten å tilsette medisterdeig, da blir ...

    Les mer
  • 26.07.2012
    Styr unna matvarer med palmeolje

    Styr unna matvarer med palmeolje

    De fleste matoljer er sunne. Palmeolje er et unntak, fordi den inneholder store mengder mettet fett. Verdens mest brukte ...

    Les mer
  • 29.04.2012
    Limemarinert makrell

    Limemarinert makrell

    Er du heldig å dra opp endel makrell, er det fint å kunne variere litt. Å servere makrellen på denne måten er kjempegod som ...

    Les mer
  • 23.03.2012
    Marmelade med bitre appelsiner

    Marmelade med bitre appelsiner

    Februar er tiden for bitre appelsiner. Det er disse vi skal bruke til den ekte, gode, hjemmelagde marmeladen.

    Les mer
  • 08.12.2013
    Hvit fisk med ansjos

    Hvit fisk med ansjos

    Anjos er en underskattet liten fisk. Den egner seg godt ved siden av og sammen med mye annen mat. Som topping på denne ...

    Les mer
  • 30.09.2013
    Grønnsakssuppe

    Grønnsakssuppe

    Med gode råvarer kan du lage dine egne varianter av grønnsakssuppe så lett som bare det. Utgangspunktet er kraften fra ...

    Les mer
  • 07.09.2012
    På tide å høste mynten

    På tide å høste mynten

    Like før mynten får blomster er det på tide å høste den. Du kan tørke bladene eller legge dem på glass og fryse dem. Utrolig ...

    Les mer
  • 07.06.2012
    Frisk sommerpai

    Frisk sommerpai

    En enkel oppskrift som du slenger sammen på en–to–tre. Denne er lettere enn andre paier fordi du kan steke alt i ett. Den er ...

    Les mer
  • 28.03.2012
    Dinkelmester Simons julekake

    Dinkelmester Simons julekake

    En klassisk julekake, bare med økologisk speltmel i stedet for vanlig siktet hvete. Er du en uerfaren baker, kan det være ...

    Les mer
  • 27.03.2012
    Vil du bidra til Ren Mat?

    Vil du bidra til Ren Mat?

    Ren Mat utgis av Oikos – Økologisk Norge som er en ideell organsisasjon. Honorarer og lønn er deretter. Men vi har et flott ...

    Les mer
  • 22.03.2012
    Bondebønder og varmrøkt fisk

    Bondebønder og varmrøkt fisk

    Dyker du bondebønner selv, er det mange gode retter du kan lage. Denne deilige forretten er fra Jan-Tore Egge i Slowfood.

    Les mer

Samarbeidspartnere

Annonsører