Bortskjemte kalkuner…

28.11.2012

Vil du ha en sånn til jul bør du forte deg. Det finnes nemlig ikke så mange økologiske kalkuner der ute, under 10 prosent av de over 9000 tonnene kalkunkjøtt nordmenn spiser i året har det så godt som disse i Nordheimsund på vestlandet. Her lever noen heldige kalkuner et kort, men godt liv. De har verdens beste utsikt og et stort, naturlig matfat.
Derfor økologisk
I ikke-økologisk oppdrett, som utgjør over 90 prosent av alt kalkunkjøtt som selges, går flere tusen fugler sammen innendørs. Kalkuner er dagaktive dyr, men dagslys slipper ikke inn i hallene. Svakt elektrisk lys gjør kalkunene mer passive. Moderne kalkuner er avlet frem for å kunne vokse ekstremt fort. Rask vekst og tung kropp gir svake ben for mange fugler.
Da har kalkunene et langt bedre liv hos bonden på Homlagarden. Her hører vi en fredfull og harmonisk kakling og klukking mellom vestlandske, høyreiste fjell og dype fjorder. Hver morgen i sommerhalvåret flakser og vagger tusenvis av ivrige og livskraftige kalkuner nedover de grønne bakkene i stø kurs mot matkildene. De spiser det de finner; nedfallsfrukt og insekter, urter og annet grønt. Det merkes på smaken. De økologiske kalkunene har mange fortrinn – ikke minst er dyrevelferd et viktig stikkord.
Økologiske kalkuner får du nå hos mange kjedebutikker. Sjekk også Homlagardens nettside for utsalgssteder.

Orientalsk kalkun

Marinade

Start med å marinere kalkunkjøttet i 3 døgn før den skal spises. Denne oppskriften krever m.a.o. litt planlegging, men resultatet blir en smakfull og herlig kalkun.

3 røde chili uten frø, i biter
50 g fersk ingefær, i biter
10 hvitløkfedd, skrellet
4 dl honning
3 dl hvitvinseddik
3 dl olje, mild

• Alt kjøres sammen i hurtigmikser eller knuses med gaffel og røres for hånden eller støtes i en morter.
• Innvollene skal ikke benyttes.
• Gni fuglen inn med marinaden innvendig og utvendig.
• Som orientalsk and, skal kjøttet overhelles marinaden i 3 døgn før steking. Repeter så mange ganger i løpet av de 3 døgnene du har tid til.
• Kalkunen må oppbevares kaldt under denne prosessen, i kjølerom eller kjøleskap.

utropstegn miniJo langsommere du tiner fuglen hvis den er frossen, desto bedre. Tin i kjøleskap, i emballasjen. Det kan ta 2-3 dager. And kan tilberedes på samme måte!

Steking

• Legg kalkunen på rist over langpannen, der du heller i ca 1 dl vann, og sett den inn i 170 graders ovn. Fra tid til annen overøses kalkunen med sjyen som drypper ned i langpannen. Regn 25 min. steketid per kilo kalkun. Legg gjerne en hel, skrellet økologisk appelsin inni.
• Ta ut kalkunen, legg folie tett rundt så den holder seg varm, og skru opp ovnen til 200 grader.
• I ny langpanne tar du skrellete, små sjalottløk, hvitløkfedd med skallet på, epler, løk og pærer delt i to eller fire, gjerne noen friske kvister med timian og små, rene poteter med skall. Dessuten noen klaser med druer, harde egner seg best. Overhell med mild olivenolje, strø med salt – bruk rene hender til å snu alt rundt så olje og salt dekker. Mengden på tilbehøret avhenger av hvor mange dere er.
• Stek i ca. 25 minutter. Sjekk når potetene er ferdige, og sett pannen nederst i ovnen.
• Skru på grillen, eller overvarme hvis du ikke har grill, på 250 grader.
• Løft kalkunen ut av langpannen den har ligget i og hell på 2-3 dl vann. Varm dette, kan gjøres på platen, før du bruker en slikkepott og får med alt det gode i pannen. Hell dette over i en kasserolle.
• Legg kalkunen tilbake i langpannen med litt olje i bunn, sett den i ovnen og sørg for at den får en fin, mørk, sprø, men ikke brent, overflate. Oppvarmet agave, lønnesirup eller honning kan pensles på for å hjelpe. Er det ikke plass til begge langpannene tar du ut grønnsakene og frukten så lenge. Skru av grillvarmen og sett da disse inn igjen mens kalkunen hviler.
• La kalkunen hvile i minst et kvarter før du skjærer den opp.
• Sausen, som du har laget ferdig og kokt inn etter oppskriften, kokes nå inn igjen med kraften fra pannen.
• Ved servering lar du grønnsakene bli i langpannen og legger kalkunen oppå. Nå kan denne overdådige kalkunen endelig bæres frem for gjestene! La dem ta del i oppskjæringen av kjøttet, og la dem velge mellom lår og bryst. Skjær tynne skiver, og husk varme tallerkener!

Orientalsk kalkun

Saus

1 ½ dl honning
1 ts kummin
1 ts kardemomme
1 ts kanel
1 ts anispulver
1 ss ketjap manis
1 ½ dl epleeddik

• Honning og krydder kokes sammen til det blir brunt. Ha i eddik. Reduseres kraftig.
• Ha i kraften fra kalkunen, som forklart over, og kok ned til 1/3. Dette blir en ganske sterk saus som man ikke trenger mye av.
Kan spes ut med vann eller annen kraft hvis du mener den er for sterk.
• Smak til med salt og evnt. pepper, men antagelig er den sterk nok!

Vil du ha oppskrift på en mer tradisjonell kalkun, se matprat.no

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører