Brød i gryte …

23.11.2015

Det er det enkleste å bake i en jerngryte. Ingen elting, bare røre og vende litt. Du kan forsøke deg frem med forskjellig mel til du finner den blandingen du liker best. Bare hold deg til forholdet mellom tørt og vått. Steinmalt mel gir deg best valuta etter vår mening, både når det gjelder smak og ernæring.



500 g spelt
300 g emmer, rug, eller annet mel
4 ts havsalt
en klype gjær (ca 5 g tørrgjær)
7 dl vann

• Bruk en stor bolle og bland melet og saltet.

• Rør ut gjær i litt lunkent vann og hell alt vannet, med gjæren, i melet. Tørrgjær kan du ha rett i melet.

• Rør med en sleiv til alt er blandet og sett bollen, godt pakket inn, til hvile i 12 timer på et lunt sted. Et tips er å tre over en slik engangsdusjhette du får på hoteller, og så pakke bollen inn i et rent håndkle.

• Skrap deigen ut på benken, på et ganske tykt lag med mel, og brett den fuktige deigen sammen et par-tre ganger. Legg den tilbake i bollen og la den hvile 1 time.

• Sett en støpejernsgryte med lokk i ovnen og sett ovnen på 250 °C.

• Når deigen har hvilt 1 time tar du gryten ut av ovnen. Husk grytelapper, den er farlig varm! Skrap ut deigen av bollen og velt denne over i gryten. Strø litt mel på toppen, sett på lokket, og sett gryten til steking i 30 minutter.

• Etter 30 minutter tar du av lokket, skrur ovnen ned på 210 °C og lar brødet steke videre i 20 minutter.

• Vipp brødet ut av gryten og avkjøl det helt på rist før du begynner å skjære i det. Kan hende må du vente til brødet er litt avkjølt før det slipper. Vil du ha en mykere skorpe kan du dekke til brødet med et fuktig kjøkkenhåndkle mens det kjøles ned.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører