Ertesupper for helsa og smaken…

25.09.2014

Ikke noe galt i at unga vokser opp mer internasjonale i matveien, men det er viktig å ikke la våre egne mattradisjoner gå helt i glemmeboken. Ertesuppe og pannekaker på lørdag er en god, gammel klassiker.

Vi bør spise mer belgvekster. Det er sunn og rimelig mat. Selv i tørket tilstand har de beholdt det vi trenger av næringsstoffer. Karbohydratene er av de såkalte langsomme og hjelper oss å holde blodsukkeret stabilt. Erter er proteinrike og gir deg like mye av det nødvendige proteinet som kjøtt gjør. De er fiberrike og derfor sunne for tarmen, og vitaminrike er de også. Vitaminer, mineraler og antioksidanter, jern, kalsium, kalium, selen, sink og folsyre. Kom ikke her og si at det er komplisert. De grønne finner du i frysedisken, fiks ferdige, suppe i en fei. De gule ertene må du ha i en gryte, fylle denne med vann og la de bløtgjøre seg over natten. Ikke vanskelig!

GRØNN ERTESUPPE

2 sjalottløk, hakket
3-4 hvitløksfedd, hakket
frisk timian, bladene fra en grein
et lite, nytt blad løpstikke
1-2 dl tørr hvitvin
7,5 dl vann (eller kyllingkraft)
2 pakker dypfryste erter
ca 1 dl god olivenolje
sitron
• Fres løken myk i olivenoljen. Tilsett vin og hakkete grønne urter og kok lett i ca. 5 minutter.
• Tilsett kraft/vann, frosne erter og kok opp. La det putre i ca 3-5 min. Koker du suppen for lenge mister den sin fine, irrgrønne farge.
• Mos suppen med stavmikser eller i hurtigmikser. Sil den om du vil ha den helt glatt, men ikke kast det som blir igjen i silen, spis det eller lag en liten puré til hovedretten.
• Smak til med salt, pepper og en skvis sitron. Supper trenger litt syre, fordi ertene er ganske søte.
• Server suppen i glass, gjerne lunken, så den kan drikkes rett fra glasset. Den kan serveres helt kald eller helt varm også.

utropstegn miniLøpstikke har en kraftig, litt sellerilignende smak og er god i supper og gryteretter. Dette er en urt med svært kraftig aroma, så bruk den med forsiktighet. Et lite blad kan brukes i stedet for buljong. Lurt å ha den i ertesuppe siden denne urten demper tarmgass! Løpstikke kan eliminere fettsmak på fet fisk, så prøv et lite blad i kokevannet neste gang du trekker makrell.


GOD, GAMMELDAGS ERTESUPPE
Til 8 pers

500 g gule, tørre økologiskesept 2014
erter
3-4 l vann
1 saltet (og røkt) svineknoke
4-5 gulrøtter
3 gule løk
1 liten sellerirot
2 laurbærblad
frisk timian
grovkornet pepper
søt, sterk sennep

Dag 1:
• Skyll ertene og legg dem i bløt over natten. Kok også på svineknoken dagen før. Legg den sammen med en løk delt i to, stikk inn fire nellikspikre, laurbær og pepper i en kasserolle og fyll opp med kaldt vann så det står godt over knoken. Kok opp og skum av. La dette småkoke i to til tre timer. Sett gryten kaldt over natten slik at du kan løfte av fettlokket, om du vil.
Dag 2:
• Sil fra kraften, kast løken, plukk kjøttet fra beinet og del det i biter.
• Sil vannet fra ertene og hell dem over i en stor gryte. Hell over kraften fra
svineknokene, hell på mer vann om du synes det blir lite. Kok opp og la det småputre en times tid.
• Vask gulrøttene, skrell selleriroten, hakk dette og ha det i gryten sammen med et par kvister timian.
Kok videre ca 20 min. Ha i kjøttet, og smak til med salt, pepper og sennep.
• Server med godt flatbrød og en skål med sennep som hver kan ta i suppen etter egen smak.
Pannekakeoppskrifter finner du her.

Følg med i butikkene når Grøstads røkte, salte fleskeknoker ligger i hyllen. Kjøp
gjerne et par i slengen, de kan fryses. Det er lite kjøtt i denne porsjonen, for med
gode grønnsaker og proteinrike erter er det ikke mye som trengs. Vil du ha suppen
litt tjukkere, kan du koke noen skrellete poteter i terninger sammen med ertene. For en
mektigere og mer kjøttrik suppe, del opp noen gode, røkte økologiske pølser og ha i til slutt.

utropstegn miniErtesuppen egner seg godt til frysing, så er du først i gang, lag nok og frys små porsjoner
som er lett å varme opp
for en rask og sunn middag. Fint å lage ertesuppe på høsten når
de norske grønnsakene er på sitt beste.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører