Fiskesuppe fra sjø og land…

06.06.2013

Det beste med en sommerlig fiskesuppe som dette, er at du kan bruke nesten alt fra havet – og det aller meste fra åkeren. Ta det du har; skjell og småkrabber, hvitting og torsk, flyndre og sei, og sesongens ferske, gode grønnsaker. Legg til og trekk fra oppskriften og bruk det du har. Denne fiskesuppen er en kombinasjon av skalldyrskraft og skalldyr, fiskekraft og fisk. Fiskesuppe kan vi lage hele året med all den gode sjømaten som er tilgjengelig, men ekstra stas er det når vi har fisket, fanget og høstet selv, selvfølgelig. Sett barna i arbeid med snøre, krok eller blåskjell og hov!
Kraft fra hav og sjø
Alle gode supper starter med god kraft og all god kraft starter med gode råvarer. Dette gjelder både kjøtt og fisk. Forskjellen mellom å koke kraft på fisk og på kjøtt, er at mens kjøtt kan koke time etter time, må fiskekraft klare seg med rundt en halv. Koker du den lenger får kraften limsmak. Unntaket er kraft på hvit, flat fisk – den kan syde opp til to timer. Husk at ferskvannsfisk, som gjedde, er også godt egnet til kraft og suppe. Her finner du grunnoppskrifter fiskekraft og skalldyrkraft.

ca 1½ l god kraft
1 fennikel
1 gulrot
3 vårløk eller
1 purre
5 fedd hvitløk
noen stilker fra bladpersille
½ rød chili
3 ss tomatpuré
2 ½ dl fløte
2­-3 poteter
olivenolje
havsalt

• Finhakk, kok og mos potetene. Dette er i stedet for meljevning og vil tykne suppen litt. Har du en rest av annen rotmos fungerer det også!
• Finhakk alle grønnsakene og surr disse i gryta med en god slump olivenolje og økologisk tomatpuré.
• Hell over innkokt og god fiske-/skalldyrkraft og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke ca 10 min. Ha i de moste potetene og rør godt rundt.
• Ha i fløten, la det småkoke noen min.
• Ha i fersk fisk i store biter og la denne trekke i suppen ca 5 min. Ha i eventuelle skalldyr helt til sist, sammen med ny, finhakket bladpersille og dusken fra fennikelen.
• Smak til med salt og pepper.
• Hvis du ikke vil ha fløte i suppen kan den erstattes med en boks tomater i stedet. Kok denne sammen med kraften, før du har i fisken.
Med ferskt brød og en god hjemmelaget hvitløksmajones til er måltidet komplett.

utropstegn miniMange oppskrifter på fiske- og skalldyrsupper inneholder en god porsjon hvitvin. Jeg synes det er å sløse litt med edle dråper, bedre å spandere en god hvitvin eller rosé til suppen. Damper du blåskjell og har disse i suppen, husk å hell over kraften også.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører