Fredagstaco…

05.06.2015

Industrien kan beskrive smaken som både ekte og original så mye de orker, men tilsatt et titalls forskjellige kunstige smakstilsetning blir ikke resultatet i nærheten av det opprinnelige. Taco laget fra grunnen av er dessuten en veldig sunn middagsrett.

Å bytte ut kjøtt med bønner, eller lage 50–50 med kjøttdeig og bønner er smart av mange grunner. De nye kostholdsrådene anbefaler oss å spise mindre rødt kjøtt, og Tacospesielt bearbeidede kjøttprodukter. I et miljøperspektiv er det veldig gunstig å spise mindre kjøtt, og som foreslått her, kan du bytte ut noe av kjøttet med belgvekster. Bønner er en bra kjøtterstatter, og en fin kilde til protein, fiber, B-vitaminer og jern. Bruker du kjøtt i tacoen, kjøp kvalitetskjøtt med litt fett i. En entrecôteskive holder fint til fire personer fordi dette kjøttet gir mer smak enn kjøtt uten fett, så du behøver ikke så myefor å sette god kjøttsmak på retten.

Skjell eller lefser
Dette kan være vanskelig å lage selv, og er derfor greit å kjøpe ferdig. Her kan du også velge et sunnere alternativ. Santa Maria har en egen økologisk tex mexserie, hvor du blant annet finner økologiske fullkornstortilla. De inneholder mer fiber og smaker bedre, synes vi. I tillegg har Old el Paso tacoskjell som er laget med solsikkeolje som inneholder sunne umettede fettsyrer. Enkelte tacoskjell kan inneholde helsemessig ugunstig fett fra palmeolje, ofte skjult bak “herdet” eller “delvis herdet vegetabilsk fett”. Palmeolje er i tillegg belastende for miljøet. Les derfor ingredienslisten. Tacoskjell inneholder flere kalorier enn lefser. Se forøvrig en annen oppskrift på taco av tunge og oppskrift på lefse her.

Varmebehandlede tomater
Tomatpuré og hermetiske tomater, inneholder mer av antioksidanten lykopen enn ferske tomater. Når tomat varmebehandles frigjøres lykopenet lettere, og tilgjengeligheten øker. Dersom du varmebehandler ferske tomater vil du oppnå samme resultat. Inntak av lykopen kan minske risikoen for solbrenthet, i tillegg til å virke forebyggende mot ulike typer kreft, blant annet prostatakreft.

Krydder er sunt!
Og proppfullt av antioksidanter som beskytter mot såkalte frie radikaler som er skadelig for cellene. Det kan se ut som krydder har en rekke helsefremmende egenskaper, men fortsatt mangler en del forskning for å kunne bekrefte dette med sikkerhet. Likevel kan det se ut som at f.eks. gurkemeie kan ha en forebyggende effekt som en del av en kreftforebyggende diett. Hvitløk kan senke blodtrykket, har gunstig effekt på blodlipider, reduserer kolesterol, hemmer blodplatene og er en effektiv antioksidant. I tillegg har hvitløk en antibakteriell virkning, og kan derfor se ut til å redusere risiko for hjerte-karsykdommer, infeksjoner ogbetennelsestilstander. Nyere forskning viser at pepper inneholder mange interessante bioaktive stoffer, og hindrer utvikling av sopp og bakterier.

Les mer om ulike krydders effekt på helsen hos forskning.no og spesielt om gurkemeie.

TACOKRYDDER

1 ss paprikapulver
1 ss chilipulver
1 ss spisskummen
2 ts koriander
1 ts cayennepepper, sløyfes hvis du
mener det blir for sterkt
1 ts gurkemeie
2 ts salt
Bland mye av ditt eget tacokrydder og ha det på et glass med lokk, så er jobben gjort for hele året!

Et stykke entrecôte, ca 250 g, fra Nordgården eller andre økologiske leverandører. Har dyrene hatt det godt, smaker kjøttet godt. Skjær kjøttet i tynne strimler med en skarp kniv og fres det i en blanding av olje og smør. Bland inn tacokrydder og litt vann for å koke inn krydderet sammen med kjøttet. La det småputre i 5–10 min. Smak til med salt, pepper og lime, og bland inn de friske urtene mot slutten.
Med bønner: Tilsett 1 boks med røde, smakfulle, hermetiske kidneybønner og la det surre videre i ca. 5 minutter. Erstatter du alt kjøtt med bønner, bruk to bokser.

GUACAMOLE

Det beste tipset for å få en god guacamole
er å bruke moden avokado. Har du det,
hakker du og rører den sammen på noen
få minutter. Smaken kan ikke sammenliknes
med ferdigkjøpt.
2 store, modne avokadoer
1 liten rødløk, finhakket
1 rød chili uten frø og hvit innmat,
finhakket
1 håndfull hakket, frisk koriander
1 lime, saften av
1 god klype Maldonsalt
2 hvitløkfedd, finhakket
0,5 dl olivenolje
1 dl crème fraîche eller Rørosrømme
• Skrap avokadokjøttet ut av skallet og
knus dette med en gaffel
• Rør alle ingrediensene sammen
• Sett den ferdige guacamolen kaldt med
tett plast over så ikke avokadoen blir
misfarget, minst en halv time før den
skal brukes. Da får smakene satt seg
• Noen liker finhakket tomat i, vi synes
det er unødig med all tomat som er i
retten forøvrig. Hvis du velger å ha i
tomat, ha det i så fall i like før servering
Tacoen serveres i tacolefser eller –skjell
med grønn salat, maiskorn, Rørosrømme,
salsa, guacamole og litt revet gulost.

SALSA

1 chili, finhakket og uten frø
2 fedd hvitløk, finhakket
1 rød løk, liten og finhakket
1 boks hakkede tomater
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver eller finhakket fersk
rød paprika
1 ss balsamicoeddik
1 ss honning
1 liten bunt gressløk eller koriander,
finhakket
1 liten lime, saften av
2 ss rapsolje til steking
salt og pepper
Fres finhakket løk og hvitløk til løken blir
blank. Tilsett paprika og chili og fres det
med løken. Tilsett tomatene og alt det
andre og la det småputre i 10 min.
Bland i de friske urtene.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører