Fruktig full kake…

23.11.2015

Vi baker denne formkaken som regel rundt jule­tider. Men, som med mye annen god mat, bør den lages oftere. Den er mettende, både litt sunn og litt syndig, og holder seg lenge. Bare sørger for å pakke den tett.

FYLL
Hakk og legg svisker, dadler, fiken, tranebær, rosiner, syltete kirsebær, noen skjeer hjemmelaget marmelade eller plommesyltetøy, vekt til sammen ca. 500 g, i 3 dl brennevin; kirsebærlikør, cognac, bourbon, whisky eller rom. Bruk det du liker, og start med dette dagen før du skal bake. kok det gjerne opp med 1 ss melasse, ikke nødvendig, men melasse setter en ekstra spiss på kaken. Det er heller ikke så viktig hva du bruker av tørkede frukter, for alt kommer til å smake av alkoholen... Sett kjelen til avkjøling på benken med lokk på til neste dag. Alle ingrediensene kan du lett finne økologiske – faktisk også noe av brennevinet.

DEIG
250 g rørsukker 300 g smør
5 egg
1 sitron, skall av
250 g hvetemel
100 g speltmel
100 g mandelmel
1 ts salt (hvis du ikke bruker rørossmør eller annet salt smør)
1 ts bakepulver
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts vaniljepulver
1 ts kanel
150 g valnøtter

• Sett stekeovnen på 150 °C.

• Rør smør og sukker porøst.

• Tilsett ett og ett egg av gangen mens du pisker.

• Riv skallet av sitronen og rør inn sammen med mel, krydder og bakepulver, gjerne med en slikkepott eller sleiv.

• Rør inn de hakkete valnøttene, så de alkoholiserte fruktene og bærene, også det de eventuelt ikke har sugd til seg, og rør så til alt er godt blandet.

• kanskje må du bruke to former, avhengig av hvor store de er. Kle formen med bakepapir, hell i deigen så den er trekvart full og stek kaken(e) i ca 1 1/2 time. Stikk en pinne i for å sjekke at den (de) er gjennomstekt.

• Når kaken er ferdig og ute av ovnen, legger du press på med en fjøl og noe som veier ca. 1 kg, mens den avkjøler seg. Før den blir helt kald pakker du formen inn i folie eller noe annet du kan stramme rundt, uten press på. La kaken avkjøle seg helt i formen, gjerne til neste dag før du tar den ut. Har du vakuummaskin kan du vakuumere den, eller pakke den tett i plast og legge i en tett boks. Da holder den seg i mange uker, tørt og kaldt. Men begynner du å spise av kaken tar den fort slutt!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører