Gresskar…

21.10.2012

Akkurat nå er det gresskarsesong, og i flere kjedebutikker og frukt- og grønthandlere ligger de både store som små. Hokaido er perfekte til en herlig suppe, de store kan du bruke i gryteretter eller til pureer.

Gresskarsuppe
6 personer

1 middelstort gresskar, type hokaido
1 stor gul løk, grovhakket
1 stor gulrot, grovhakket
2 hvitløkfedd, grovhakket
En halv rød chili, hakket
1,5 l vann
1 dl kremfløte eller Rørosrømme
smørklatt + olivenolje
salt, pepper, koriander

• Kjøper du hokaido kan du skrubbe gresskaret rent i rennende vann med en stiv børste. Skallet gir fin oransje farge på suppen og på hokaidoen er skallet så tynt at bør spises.
• Del gresskaret og fjern frøhuset. Hakk i biter.
• Ha smør og olivenolje i gryten og surr alle grønnsakene sammen i noen minutter.
• Hell på vannet, 2 ts salt og kok i 30 min.
• Bruk stavmikser eller kjøkkenmaskin til å lage suppen slett og fin.
• Sil suppen. Ikke nødvendig, men gjør at suppen blir glattere, mer elegant.
Mosen du får til overs er babymat. Frys den i passe porsjoner.
• Ta i chilien og salt til slutt hvis du er redd den blir for sterk for jr.
• Tilsett fløte/rømme og og kok opp igjen. Smak til med salt og mer pepper om nødvendig.
• Bruk gjerne stavmikseren igjen før servering.
• Ha en klatt Rørosrømme på toppen og dryss over grovhakket koriander ved servering.

Syltet gresskar
1 kg gresskar
5 dl hvit eddik, 7 %
750 g råsukker
4 fingertykke biter fersk ingefær

• Fjern skallet, del den i fire og skrap ut kjernene. Ta vare på disse. Skjær fruktkjøttet i terninger.
• Fjern skallet på ingefæren, det gjør du lett ved å skrape det vekk med en skje.
• Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken.
• Ta terningene over på rene glass med tett lokk.
• Kok laken videre ca. 15 min. Ta da ut ingefæren og hell laken over gresskarterningene.
• Avkjøl og sett på lokk.
• Etter en uke heller du av laken, koker den opp igjen, og heller den igjen over gresskarene.
• Avkjøl og sett på lokk. Oppbevar mørkt og kjølig.

Syltet gresskar er godt i fiskesuppe og passer også til svinekjøtt.

Ristede gresskarkjerner
Plukk frøene ut av vevet og skyll de godt i en sil under rennende kaldt vann. Gni frøene tørre med et håndkle eller tørkepapir.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Lag en oljeblanding av 1 ss olje eller smeltet smør og 1 ts Maldonsalt per 200 g gresskarkjerner. Liker du mer smak, kan du tilsette litt presset hvitløk eller annet krydder.
Bland dette godt med kjernene, bruk rene hender, og fordel de i en langpanne med bakepapir.
Stek kjernene til de er blitt lett brune, 15-25 min. Rist litt på langpannen av og til.
Avkjøl på et kjøkkenpapir.

Godt på alt fra pasta til suppe eller bare som snacks.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører