Herlige sommertomater…

29.06.2012

Norske sommertomater bør brukes på retter der tomatsmaken kommer ekstra godt frem. Lag bruschetta, pizza, gazpacho, ovnsbakte tomater, tomatsalat med avokado og mozarella eller andre herlige salater med sommerens beste grønnsaker i og med en enkel god vinaigrette på. Her er noen gode oppskrifter der tomaten spiller hovedrollen.
pasta med tomater 40 cherry tomater
fersk hvitløk
spagetti
god olivenolje
havsalt
2 ts råsukker
frisk basilikum
• Kok spagetti etter anvisning på pakken, minus et par minutter.
• Del noen av tomatene i to, la resten være hele.
• Ha godt med olje i en stor stekepanne, ha i tomatene og stek til de gir fra seg væske. Sleng dem litt rundt i pannen. Ha i hakket hvitløk, du bestemmer hvor mye du vil ha, sukker og salt og stek til det har karamellisert seg noe.
• Ha i mer olivenolje, vær sjenerøs, nykokt pasta og bland alt sammen godt.
• Ha en god del frisk basilikum over og server.
Noen vil sikkert gjerne ha nyrevet parmesan over også…
ovnstørkede tomater

Ovnsbakte tomater

• Del tomatene i to.
• Dekk bunnen av en form, stor eller liten avhengig av hvor mange du lager, med grovt havsalt. Tomatene skal ikke ligge for tett.
• Hell over litt god olivenolje, og strø noen korn med råsukker over hvis du ikke tror de er søte nok. Varmen får frem sødmen, så på de søte, solvarme sommertomater er sukker unødvendig.
• Sett formen i ovnen på 70 grader og bak tomatene i minst i tre – fire timer.
• Passer til både kjøtt og fisk, men la de ligge for seg selv på tallerkenen så ikke saus og andre smaker ødelegger de små smaksbombene.
fra ren mat nr 3

20-25 store modne tomater
dobbelt så mange små
1 gul, mild løk
1 agurk
1 chili, mild uten frø noen grener bladpersille
2 store hvitløkfedd
2 ts vineddik
8 ss god olivenolje
1 ss kecap manis eller 2 ts rørsukker
• Hakk alt i biter og kjør til suppe i matmikseren eller med en stavmikser.
• Smak til med Maldonsalt, pepper, noen dråper tabasco eller begge deler og en skvis sitronsaft. Her er det viktig å finne balansen mellom friskt, surt, søtt og sterkt. Ikke gi deg før du synes den er harmonisk!
• Rist noen tynne skiver av gammelt brød i ovnen med olivenolje over som tilbehør.
Hvis du er gjerrig på de smakfulle, deilige cherrytomatene kan du selvfølgelig bruke andre tomater, eller erstatt noen av dem med en boks eller et beger økologiske tomater.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører