Hjemmelagde meieriprodukter…

02.03.2013

Selv om vi kan kjøpe nesten alt i butikken, er det deilig ikke alltid å være helt avhengig av dem! Dessuten er det vanskelig å skaffe gode økologiske meieriprodukter. Her er oppskrift på youghurt og crème fraîche.


Får du tak i økologiske fløten fra Rørosmeieriet, og har Tines Kefir i kjøleskapet, kan du lage økologisk crème fraîche, og det er det foreløpig ingen andre her i landet som gjør for vanlig salg. Denne kan du bruke til supper og dressinger, til sauser og også til frukt og desserter. Den du får kjøpt, er laget av høypasteurisert kremfløte som er homogenisert under høyt trykk for at den ikke skal skille ut fett ved bruk i varme retter. Den du lager selv kan skille seg i varme retter.
Den største leverandøren av meieriprodukter her i landet, har heller ingen økologisk yoghurt naturell på sortimentslisten. Men det ryktes at Rørosmeieriet snart kommer med én! Heia Rørosmeieriet. Men foreløpig, med mindre du bor i nærheten av et gårdsysteri eller lager den selv, er altså norsk, økologisk yoghurt vanskelig å få tak i for oss ”folk flest”. Du finner importerte i enkelte spesialbutikker, så hvis du anskaffer et glass eller beger av en slik, har du en startkultur. Det er ikke vanskelig å lage yoghurt selv, og den smaker skikkelig godt!

YOGHURT
1 l økologisk melk, lett eller hel
1 dl økologisk yoghurt naturelle

• Ha melken i en kjele og varm den opp til 45 ºC.
• Sett gryten i kaldt vann og kjøl den ned til 42 ºC.
• Ha i yoghurten og rør godt.
• Ta gryten ut av vannet, sett på et lokk og plasser gryta et lunt sted hvor melkemassen kjøles ned jevnt. Noen setter den på badegulvet. Pakk gjerne gryten inn i et pledd eller tykt håndkle for jevnere nedkjøling. Da kan den også stå på kjøkkenbenken til neste dag.
• Etter ca. 7 timer skal den ha tyknet.
• Rør godt og sett den kjølig en stund for å hindre melkesyrebakteriene i å utvikle seg videre.
• Det er lurt å bruke litt av yoghurten til å lage neste porsjon. Én porsjon i uka for eksempel, den du lager holder seg såpass lenge i kjøleskap.
• Tilsett det du vil ha av smak i hver porsjon før du skal spise den.

Crème fraîche
2, 5 dl Kefir eller kulturmelk
5 dl fløte

• Bland fløte med kulturmelk, sett bollen i en kjele med vann og varm opp til blandingen er 30 ºC.
• Bruk steketermometret hvis du ikke har noe annet. Ta av varmen og dekk til, men med litt sprekk på siden så luft slipper til.
• La bollen stå i romtemperatur til kremen har stivnet, ca 8 timer.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører