Hjemmelaget is på 17. mai…

06.07.2012

Ekte fløteis fremstilles av fløte, melk, sukker og egg, og ekte smaker av ordentlige råvarer som vanilje, jordbær eller sjokolade. Det er vanskelig å finne is som bare inneholder dette i butikken. Best å lage den selv, eller se etter økologiske varianter!



DE VANLIGE variantene av iskrem du kjøper i butikkene består av en blanding kjemiske grunnprodukter, smakstilsetninger og konser­veringsmidler, pumpet opp med luft til isen får dobbel volum. Luft står ikke på innholdsfortegnelsen til tross for at den utgjør rundt 50 prosent av innholdet. Teknologien for å pumpe luft inn i isen ble forresten utviklet av Margaret Thatcher da hun som ung arbeidet som kjemiker.

Her får du øko-iskrem
Raw Vegan Icecream fra
Funky Fresh Foods
Alm Gard Iskrem
Rein iskrem
Isrosa
Westerdals Kantina
Dolce Vita Bar Gelateria, Italiensk is med økologisk melk fra Rørosmeieriet.
Hjem-is, to økologiske

KJØPEIS KAN inneholde mye rart, som Tress–isen fra Diplom­Is som inne­holder skummet melk, fløte og sukker, men med på kjøpet får vi jordbærsyltetøy med fortykningsmiddelet pektin E440, sitronsyre, vegetabilsk emulgatormono­ og diglyserider av fettsyren E 471, glykosesirup, mysepulver, skummet­ melkpulver, kakao, stabilisatorene guarkjernemel E 412, natriumkarboksymetylcellulose E466, karragenan E407, aromastoffene etylvanilin og fargestoffet karmin E120. Dessuten er smaken av vanilje ikke ekte vanilje men vanilin, laget av råttent tømmer med kunstig vaniljesmak.
I mer eksklusiv is, som Mövenpick, finnes i tillegg til melk, fløte, sukker, eggeplomme og vaniljekorn også glukose­sirup, druesukker, melkeproteiner, skummetmelkpulver, maisstivelse, risstivelse og fargestoffer som er ekstrakter fra gresskar, gulrot, fargetistel og sitron. Tross alt, et sunnere alternativ.

ØKOLOGISK IS er laget av egg, melk, fløte, gjerne fra egen eller lokale gårder, og er smaksatt med ekte råvarer og ingen kunstige smakstilsetninger. I økologisk fløteis brukes blant annet johannesbrødkjernemel, et naturlig stoff godkjent som stabilisator for økologiske produkter, og glykosesirup, en konsentrert oppløsning av karbohydrater i vann, og skummetmelkpulver.
Hjemmelaget is behøver ikke inneholde noen form for konserveringsmiddel. Den rekker aldri å bli mer enn et par dager gammel likevel. Du kan godt lage is, både sorbeter og fløteis uten ismaskin, så lenge du er flink til å røre. Fyll alle slags former med ordentlig iskrem, store, små, kakeformer og muffinsformer, gjerne de i fleks­ibelt plastmateriale og gjør store og små glade i sommervarmen!

Oppskrifter finner du her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører