Hjemmelaget karamellpudding

14.04.2013

Står karamellpudding på menyen i desember? Prøv denne oppskriften! Ferske, økologiske egg med store mørke gule plommer gir verdens beste. Alle ingredi­ensene er lette å skaffe økologisk. Vi brukte egg fra Totenegg.

Du kan godt lage en stor form, men vi synes det er stas med hver vår. Til denne oppskriften trenger du 6-8 ildfaste porselensformer, 8 cm. Begynn med karamellsausen som garantert blir fin om du følger oppskriften.

Karamellsaus

2 dl rårørsukker
1 dl vann
• Ha vann og sukker i en tykkbunnet kasse­rolle og kok opp mens du roterer kasse­rollen på platen til du ser at alt sukkeret har løst seg opp. Ikke rør, bare roter, med klokken og mot klokken til alt sukkeret er oppløst. Da kan du la den stå rolig og koke, følg med, når sukkerlaken er blitt nøttebrun må du ta den av platen. Det tar mellom 5 og 10 min, avhengig av hvor vid kasserollen er. Bruker du gass, må du dra vekk kasserollen så fort sausen blir lysebrun, sukkerlaken fortsetter å koke i gryta pga varmen. Blir den for mørk, blir den bitter. Pass deg, og ikke minst barna, dette er livsfarlig varmt!
• Hell litt i hver skål. Roter rundt så det kommer oppover kantene. Egentlig jobb for to, en heller og en snurrer. Blir det mer igjen, ta mer i bunnen.
• Sånn. Da har du laget en perfekt karamell­saus og begynne på selve puddingen.

Karamellpudding

3 hele egg
3 eggeplommer
1 dl sukker
5 dl melk
1 vaniljestang, fersk
• Ha varmt vann i en langpanne som du setter i ovnen på 100-120 °C.
• Er vaniljestangen stor, trenger du bare halve. Del på langs og skrap ut frøene.
• Ha frø og stang i melken som du varmer opp til kokepunktet. Skru av varmen. La stå med lokk på så smaken av vaniljen setter seg i noen minutter.
• Pisk egg og sukker til en jevn eggedosis i en bolle.
• Fortsett å piske på lav fart mens du siler melken gjennom en fin sil med tynn stråle ned i eggedosisen.
• Fordel i formene, nesten helt til topps.
• Dra langpannen forsiktig litt ut og sett i formene. Vannet skal stå omtrent halvveis opp på formene.
• Stek i ca. 45­-60 min. Har du for varm ovn vil puddingen bli porøs og knudrete. Heller litt kaldere ovn og lenger tid enn omvendt.
• La puddingen bli kald før du serverer, rett fra formene eller bruk en skarp kniv langs kanten og sett tallerkenen oppå og vend dem på tallerkenene.
• Står de kjølig holder de seg ganske mange dager.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører