Hjemmelaget krydderte…

08.01.2014

Det er spådd kaldere vær, og da er det godt med en god, varmende krydderte. Har du forsøkt å lage den selv? Du trenger er god sort te som base, variér med krydder etter smak. Drikk gjerne fem kopper hver dag! Rik på antioksidanter kan denne drikken lindre og forebygge en rekke plager og sykdommer, ved siden av å gjøre den deg god og varm. Opprinnelig ble te dyrket som medisin. I dag er te, etter vann, den mest populære drikken i verden. På verdensbasis drikkes omtrent 15 000 kopper – hvert sekund.

Her er en råvareliste – prøv deg frem til du finner din favorittblanding, enten du vil lage en te med smak av jul eller en varmende, sunn og god chai-variant med melk.
Ha krydderet i en morter, støt det gjerne litt grovt, og oppbevar blandingen sammen med de sorte tebladene i en tett, mørk boks.
Alle råvarene får du økologiske i helsekostbutikker. Her får du selvfølgelig også et stort utvalg av ferdige krydderteer, men det er alltid moro å blande sin egen.
Det er viktig at appelsin- eller sitronskall er helt tørt, ellers mugner blandingen din. Du kan også la ferske skall trekke med teen.

Sort te er den mest behandlede sorten, etterfulgt av oolong (også kalt Wu Long), grønn- og hvit te. Sort te produseres ved at saften i bladene reagerer med luft. Dette gjør at de oksideres, gjæres og blir sorte. Deretter tørkes og sorteres bladene før teen pakkes.
Grønn te blir ikke oksidert, men dampet før den tørkes, derved beholder bladene mer næring. Kvalitetsprodusenter folder gjerne bladene før de tørkes, slik at de ser ut som små, flate nåler. Av de fire har grønn te det laveste koffeininnholdet.
Oolong te er en mellomting av sort og grønn te på farge og smak, fordi den bare delvis gjæres.
Hvit te er sjelden vare, den er mer en “ferskvare” – kvaliteten på bladene er topp og fremstillingen mer krevende. Den lages av nygrodde knopper og unge blader fra tebusken. Knoppene blir gjerne også skjermet fra sollys i vekstperioden for å begrense klorofylldannelsen.

sort, økologisk te
muskatnøtt, revet
ekte kanelstang
nellikspikre
stjerneanis
ferske kardemommefrø
hel sort pepper
tørket skall fra økologiske appelsiner
eller sitroner
fersk ingefær, revet rett i koppen

utropstegn miniIkke hell kokende vann over tebladene, men la det kokte vannet nå rundt 70 °C for grønn og hvit te og 90°C for sort. Trekk grønn te i 3 minutter, hvit te 5-10 minutter. Ca. 5 minutter for sort te.
Urtedrikk trenger gjerne lengre tid. Bruker du honning i skal du ta den i når teen er noe avkjølt.

Les mer om kanel her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører