Klar hønsesuppe…

15.01.2014

Hønsesuppe har alle de riktige ingrediensene for at smaken skal bli genuin og god. Råvarene utfyller hver­ andre, de får trekke sakte sammen til en symfoni av matglede og tradisjon. En suppe med sjel. Jo eldre fugl, desto mer smak. Nylig slaktet de på Holte gård, kanskje finner du varen i din butikk?

Økologisk og frittgående høne har en annen substans i skjelettet enn oppdrettskylling – og et litt grovere kjøtt. Det merkes på kraft og smak. Får vi ikke tak i høne fra Holte må vi kanskje oppsøke en eggprodusent som gladelig gir bort høner hver 70. uke. Sjekk økoguiden på våre sider for å finne eggprodusentene.

Trinn 1

1-3 høner
1 løk
1 laurbærblad
4 nellikspikre

• Del hønene i lår og bryst og rygg, og ha alt i gryten. Bruk en stor gryte, hell på vann så det står over skrottene, sett et laurbærblad fast med nellikspikre i løken som du deler i to, og la alt småkoke i ca. to timer. Når du synes du har fått en fin kraft, tar du ut hønene og plukker dem for alt kjøttet du kan få av beina.
• Sil kraften, restene etter løk etc må du kaste.
• Hvis du ønsker en magrere kraft, setter du gryta kaldt og tar av fettlaget med en hullsleiv når det er stivnet.
• Du kan også la husholdningspapir komme i kontakt med toppen av kraften mens den er varm, da vil mye av fettet feste seg til papiret.

Trinn 2

utropstegn miniSkal du først til pers, kok et par-tre høner i slengen. Det du ikke lager suppe av i denne omgangen kan du koke inn og fryse som prima kraft. Bruk gjerne andre grønnsaker også, og gjerne større mengde enn her. Prøv deg frem til du finner din egen gode hønsesuppe.

1 hvitløk
1 rød chili
3 gulrøtter
1 purre
4 stenger stangselleri
1 liten sellerirot
1 persillerot
bladpersille
havsalt

• Finhakk alle grønnsakene, ha dem i kraften og kok til de er møre.
• Legg tilbake hønsekjøttet og kok forsiktig opp.
• Smak til med salt og pepper og strø over hakket bladpersille og/eller andre urter. Server med godt landbrød til.

Hvis du vil fryse kraften, koker du den litt inn først. Frys i små begre så har du nydelig kraft til andre supper og sauser.

Prøv også å lage høne i vin.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører