Kylling med 50 fedd hvitløk…

15.01.2014

Dette er en klassisk rett fra Frankrike og en matopplevelse for alle som liker hvitløk. “Poulet aux 40 gousses d’ail” er navnet, noe som indikerer 40 fedd i gryta. Jeg synes ikke dette er nok, så jeg bruker minst 50. Retten er rask å lage og uforglem­melig både på duft og smak.

Finner du de økologiske verpehønene i butikken bør du forsøke disse for smakens skyld. Beregn to hele til 4 pers. Små vårkyl­linger egner seg også, regn i så fall 1 kylling per person. Bruker du kun én kylling bør den veie rundt 1,5 ­ - 2 kg til 4 personer, kyllingene fra Holte Gård er øko­logiske. Du trenger også en stor jerngryte med tett lokk.

utropstegn miniHVITLØK: Allium sativum, er nær beslektet med kepaløk, sjalottløk og purre. På midten av 1800-tallet oppdaget Louis Pasteur dens naturlige antibiotiske egenskaper. Hvitløk kan bidra til å forebygge hjertesykdommer, være rensende for leveren og fordøyelsen og ha en antibakteriell effekt. Les mer om hvitløk, og hvordan du kan dyrke din egen her.

Kylling(er)
50 fedd hvitløk
2 dl god olivenolje
2 kvister fersk timian
2 laurbærblad
4 stilker persille
1 selleristang, bladene
1 blad fra purrestilk
2 klyper rørsukker
fersk rosmarin
2 dl vann
Maldon- eller havsalt, grovstøtt pepper

• Sett ovnen på 220 °C.
• Pakk inn laurbærblad, persille­stenger, bladene fra en selleristang og timian i et ca 15 cm langt blad fra den lyseste delen av en purre, som du splitter på langs med kniv så du kan ”pakke inn” urtene. Surr hyssing rundt så ikke innholdet faller ut. Dette er en “bouquet garni”, ofte brukt i god grytemat.
• Gni kyllingen godt inn med salt og pepper, innvendig og utvendig. Har du en rød chili kan du godt putte en bit av denne inni, samt noen persilleblader også.
• Varm opp olivenoljen i jerngryten og legg i noen kvister frisk rosmarin, sukker og hvitløkfeddene, med skall. Fjern løst skall, men behold hamsen på feddene. Pass på at ikke de har grønn kjerne, da er det en bismak på dem.
• Rør litt rundt og stek på ikke for varm plate noen minutter før du legger i kyllingen og heller over vann. Legg i krydderbunten.
Legg lokket på jerngryten og sett hele gryten i ovnen. Skru ned til 200 °C etter 10 min, og la gryten stå inne i ca 1 time og 15 min. Steketiden varierer, avhengig av hvor store hønene er. Dette er steketid for én stor, er kyllingene mindre må tiden reduseres. Er du usikker om den er ferdig, sjekk med steketermometer.
• Når du tar gryten ut av ovnen og løfter av lokket sprer det seg en vidunderlig duft! Sjekk at kyllingen er ferdig før du setter hele gryta på bordet. Skjær opp kyllingen på en fjøl så alle kan velge hvilke stykker og hvor mye de vil ha. Server med godt landbrød til. Feddene er nå myke og har smak av nøtter. Fisk ut noen til hver med en skje. De smøres ut på de ferske brødskivene som dere også kan dyppe rett i gryta for å få med den gode kraften.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører