Lag sausen selv

03.05.2012

Til grillet, stekt eller rått kjøtt er det lett, rimelig og bedre med sauser du lager selv. Basisen er nesten alltid god rømme, godt smør og/eller egg. Eller tomat. Ha dette i kjøleskapet, så kan du alltid slenge sammen noe godt.
syrlig saus Syrlig saus
100 g majones, gjerne hjemmelaget
100 g Rørosrømme
1 ss sylteagurk, finhakket
1 ss kapers, finhakket
1 ss gressløk, finhakket
1 ss persille, finhakket
sitronsaft/worcestersaus
• Rør alt sammen og sett kaldt minst 30 min så smakene får satt seg.
Sausen passer til carpaccio eller tartar, smak til med worcestersaus i tillegg til sitron og dropp de finhakkete ingrediensene.
Sauser til kjøtt Tomatcoulis
2 boks økologiske, hakkete tomater
1 chili uten frø (foretrekker du en mildere variant, bruk litt mindre.)
3 ss kecap manis
3 ss vineddik
2 fedd hvitløk
2 klyper havsalt
• Kjør chili og hvitløk i matmikseren, tilsett litt tomat og kjør noen runder til fin puré. Hell oppi alt det andre og kjør til jevnt.
• Hell over i en gryte, kok opp og reduser til ca det halve.
• Vil du ha sausen veldig fin, sil den, men det er ikke nødvendig.
• Serverer du den med en gang, rør inn litt smør. Ellers avkjøl den raskt.
• Skal du servere den kald, pisk inn litt olivenolje før servering.
• Smak til både kald og varm med salt og pepper.
Denne franske, fine coulisen kan servers både varm eller kald, og passer til stekt kalv/oksekjøtt, pølser og hamburgere eller på pizza.
Sauser til kjøtt Hjemmelaget majones
Pass på at alle ingrediensene har samme temperatur.
2 eggeplommer
4 dl mild olivenolje
1–2 klyper havsalt
• Ha egg og salt i et glass– eller plastlitermål som egner seg godt til å lage majones i hvis det ikke følger et eget mikseglass med stavmikseren din.
• Pisk eggeplommene og salt til de tykner litt før du sper med olje, i dråper til å begynne med, mens mikseren går for fullt. Løft mikseren litt opp og ned mens du pisker.
• Hvis den skiller seg, eller ikke blir stiv i løpet av et par minutter, er det nok fordi egg og olje har hatt ulik temperatur. Prøve igjen. Bruk en eggeplomme og spe med den mislykkete. Det hender det funker.
• Til hvitløkmajones har du et fedd eller to med finhakket hvitløk i eggeplommen før du begynner å spe med olje. Du kan også variere med 1 ss Dijonsennep, som du har i før du sprer med oljen. Smak til med salt.
Sauser til kjøtt Hjemmelaget béarnaise
3 eggeplommer
½ dl estragoneddik
½ dl tørr hvitvin
1 ss finhakket sjalottløk
1 ss frisk, finhakket estragon
litt pepper og salt
120 g smeltet smør
½ sitron
1 ss vann
• Kok inn eddik og vin med sjalottløk og krydder til det er redusert til omtrent 2 ss.
• Pisk eggeplommer i en gryte med en 1 ss vann over veldig svak varme. Må ikke være for varmt. Noen velger å piske over vannbad, men er du nøye med å ta gryten av og på platen går det bra.
• Sil inn eddikblandingen og pisk videre. Tilsett det smeltete, lunkne smøret i tynn stråle mens du pisker så det tykner som eggedosis.
• Skvis i sitronsaften, rør inn og smak om den trenger salt og pepper. Rør inn litt mer hakket, frisk estragon og gjerne litt persille til slutt.
stekeasiasaus Dyppe og stekesaus til kjøtt
1 finhakket chili
1 ss finhakket, frisk ingefær
3 finhakkete fedd hvitløk
1 neve finhakket frisk koriander
2 ss kecap manis
1 ss honning
5 ss soyasaus (lite salt)
2 dl olivenolje
• Finhakk ingefær, chili og hvitløk eller ta det i matmikseren.
• Spe med alt det våte og kjør eller rør noen runder.
• Hakk koriander og ha i til slutt.
• La sausen stå minst 30 minutter så smakene får satt seg.
En sterk og deilig asiatiskinspirert saus du kan pensle på grillkjøttet, eller ha ved siden av.
Sauser til kjøtt Gremolatasmør
Smør
Persille
En sitron
Hvitløk
Finhakk persille, sitronskall (vask sitronen og bruk økologiske) og hvitløk og rør det finhakkete inn i godt smør. Rør det lenge og vel, rull en pølse i matpapir og legg i kjøleskapet så smøret blir kaldt.
En vinner på toppen av en lekker, grillet entrecôte eller en biff.
Her finner du oppskrift på hjemmelaget smør.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører