Lagersalg på vintergrønt…

26.02.2016

Det er høflig å spise opp, så kjøp de norske grønnsakene nå når lagrene må tømmes. Her får du ideer til hvordan du kan bruke de norske, ferske grønnsakene. Litt næringsfattigere enn de er på høsten, men fremdeles sunne, fiberrike og gode. Alle oppskriftene er til 6 personer, sånn cirka.



RØDKÅLSALAT
Kål inneholder svært få kalorier, men fyller magen godt på grunn av all fiberen, noe som gjør at du føler deg mett. Kål gjør også kroppen i stand til å skille ut giftstoffer hurtigere. En undersøkelse viser at kvinner som spiser mye rødkål har en 50 prosent lavere risiko for å få brystkreft enn de som ikke spiser kålen.

1 rødkål, liten
½ potte fersk mynte
1 rød løk
1 granateple, steinene
½ fersk chili
god olivenolje
salt
1 ts honning
1 sitron, saft av

• Rør sammen dressingen; olje, sitronsaft, litt salt og honning i bunn av en salatbolle.

• Del rødkålen i fire, ta bort den harde stilken, og snitt kålen fint med skarp kniv, på en mandolin eller med den fineste kniven i kjøkkenmaskinen.

• Skjær løken i supertynne skiver, har den mye hvit kjerne tar du bort denne, den smaker for sterkt.

• Finhakk halvparten av mynten og chilien og bland med løk og kål.

• Del granateplet i to,klem og skrap ut steinene og ha disse i, riv av resten av myntebladene og bland alt med rene hender.

Passer godt til: kjøttboller, hamburgere, lam og svinekjøtt.

RÅKOSTSALATER
Den grønnsaken som egner seg best som råkostsalat alene er gulroten. Men du kan rive alle røtter; gulrot, pastinakk, persillerot, sellerirot, samt litt kålrabi og blande disse. Tilsett eple eller annen frukt, gjerne rosiner også, men etter vår smak ikke for mye, da blir det fruktsalat i stedet. Bruk gjerne mer bladpersille, koriander eller andre krydderurter i slike salater enn du pleier, også nøtter og mandler som du rister lett i en tørr panne. Råkostsalatene er gode med vanlig vinaigrettedressing, bruk gjerne sitronsaft i stedet for eddik, eller lag en rømmedressing til.

RØMMEDRESSING:
½ beger Rørosrømme
2 ss epleeddik
1 ts honning
salt

• Bland alt og smak til med salt og søtt.

VINAIGRETTE:
6 ss god olivenolje
3 ss epleeddik (eller sitron)
2 ts sennep
1 hvitløkfedd
1 sjalottløk
1 ts honning
klype salt

• Finhakk løken, en liten sjalottløk, og rør det sammen med eddik, honning og sennep. Spe med oljen i fin stråle mens du pisker hardt. Det er godt med litt honning i til råkostsalater.

Passer godt til: stekt fisk, torskerogn, fiskekaker.


RØDBETESALAT
Forskning viser at mat med høyt nitratinnhold; rødbeter, spinat, brokkoli, selleri og kål er rene vidundermidler i forbindelse med trening. Trener du hardt kan du forbedre resultatene med hele 20 prosent! Alle som trenger litt ekstra energi har godt av å spise rødbeter.

2 harde epler
3 rødbeter
2 never fersk koriander eller timian
1 hvitløkfedd
1 ½ dl epleeddik
2 dl god olivenolje
salt og pepper
valnøtter

• Rens og snitt rødbetene og eplene fint på en mandolin, eller bruk kjøkkenmaskinen.

• Bland dem i en bolle med grovhakket koriander og hell over olje og eddik, salt og pepper. Bland med rene hender og ha over grovhakkete valnøtter. Salaten trenger en del salt.

Passer til: langtidskokt mat, and, kylling, på koldtbordet og til annen vegetarmat.


LUNKEN GULROT
Det tar deg et par minutter å tilberede og er et perfekt tilbehør til både kjøtt og fisk. Når du varmer opp gulrøttene med fett, som en god olivenolje og litt godt smør, blir det lettere for kroppen å ta opp næringsstoffene i gulrøttene.

6 store gulrøtter
20 sukkererter
½ rød chili
salt og litt pepper god olivenolje

• Skrell gulrøttene eller vask dem godt. Bruk potetskrelleren til å lage lange flak av røttene. Ikke bruk kjernen.

• Ha olje i en wok- eller steke- panne, varm opp, og ha gulrotflakene, sukkerertene og finhakket chili i pannen.

• Vipp pannen rundt så oljen fester seg til grønnsakene. Skal kun freses ett minutts tid.

• Strø litt salt og støtt pepper over og server.

Passer til: fisk og fiskekaker, kylling og annet kjøtt.

KRYDRET RØDKÅL
Vi bør spise ka°l blant annet fordi den er rik på vitamin C og K og den inneholder folat. Fargen indikerer at den er rik på antioksidanter, og innholdet øker ved varmebehandling.

1 rødkål, stor
1 ss appelsinmarmelade
1 ss rips- eller solbærgele´
2 dl appelsin- eller eplesaft
1 dl rødvin eller vann
1 dl bringebær- eller epleeddik
3–5 nellikspiker
10–12 pepperkorn
2 ts sterk sennep
1 ss ketjap manis
2 ss soyasaus
olivenolje og havsalt

• Finsnitt kålen, ikke den harde stilken. Venn deg til å bruke kjøkkenmaskinen hvis du har, det går hurtig å rive alle slags grønnsaker. De litt avanserte har alle slags skiver som vi ofte bare stuer bort.

• Støt nellikspiker og pepper i en morter og ha dette i varm jerngryte før du tar i resten.

• Ha i en god skvett olivenolje og surr rødkålen i den. Bruk en slikkepott til å røre med.

• Ha i resten av ingrediensene og la det småputre uten lokk i ca. 1/2 time. Det meste av væsken skal koke inn. Smak til om den er søt/serk/sur nok. Juster med gele´, eddik og salt.

• Ved å koke kun 1/2 time blir det litt tyggemotstand i kålen. Det synes vi er godt, men den kan godt koke lenger. Lag den gjerne dagen før.

Passer til: hvit fisk, kjøttkaker, pølser, vilt, kalkun, and og gås.

KÅLSALAT
Det sies at hvis vi spiser kål minst to ganger i uken har vi en liten garanti for ikke å få tarmkreft. Hele kålfamilien styrker de nødvendige bakteriene i tarmen, og tilskrives helt unike kreftbekjempende egenskaper. Grønnkål, brokkoli, blomkål, rødkål, rosenkål og hodekål – spis for livet!

½ kålhode
½ chili
valmue- eller sesamfrø

DRESSING:
1 beger Rørosrømme
et par klyper rårørsukker
1 ts sellerisalt, (ikke øko)
2 ss epleeddik
grovstøtt pepper
chili

• Bland dressingen i bunnen av salatbollen. Smak at den er passe salt, søt og syrlig. Sellerisalt gir en god smak til denne dressingen.

• Finsnitt kålen så tynt du klarer med skarp kniv, eller bruk en mandolin eller kjøkkenmaskin og den fineste kniven.

• Ha kålen i bollen og løft alt sammen før servering. Strø over de sorte frøene.

Passer godt til: seikaker i brun saus, stekte pølser og grillmat.

BAK KÅLRABI
Bedre stappe har du garantert aldri smakt! Lag den bare med kålrabi, eller ha potet og gulrot oppi også. Når du baker grønnsakene i stedet for å koke dem, bevarer du mer smak og får en mye mer spennende stappe. Poteter har vi ellers ikke tatt med i disse oppskriftene, men norske poteter er det også som regel et overskudd av på slutten av sesongen. Ikke glem dem, poteter hører hjemme i et variert og sunt kosthold.

1 kålrabi
3 gulrøtter
2 poteter
5 hvitløkfedd
olivenolje
frisk timian
fløte
smør
salt og pepper

• Sett ovnen på 180 °C. Skrell og del grønnsakene i biter, jo mindre biter dess kortere tid i ovnen. Ha alt på et stekebrett. Feddene kan være hele. Strø over litt frisk timian, hell over litt olivenolje, strø over salt og pepper og bland sammen med rene hender.

• Stek grønnsakene i ca. 45 min, bruk en gaffel og sjekk at de er møre.

• Avkjøl dem noe før du tar dem over i kjøkkenmaskinen og kjører til fin stappe mens du sper med litt fløte og en klatt smør. Begynn forsiktig så den ikke blir for rennende. Smak til med salt.

Passer til: alt røkt kjøtt, fisk, kylling og and og som tilbehør til stekte vegetarretter.

SELLERISALAT
Utrolig godt med lettkokt sellerirot og en god olje/eddikdressing over. En annerledes og ny måte for mange å bruke denne fine roten på.

1 liten sellerirot
2 ts salt
dressing
grov pepper

• Rens og skjær selleriroten i tynne skiver, bruk en mandolin om du har.

• Legg skivene i vann med litt sitron, da blir ikke sellerien misfarget mens du jobber.

• Kok opp nytt vann med litt salt og legg skivene i når det koker. Kok i 2 minutter. Skivene skal være møre, men gi litt tyggemotstand.

• Hell av vannet og skyll skivene i iskaldt vann til de blir kalde.

• La de renne av seg og tørk dem litt med kjøkkenpapir.

• Lag en enkel dressing av mild olivenolje, god eddik, salt, pepper og litt honning.

• Bland de kalde skivene i dressingen. Pynt med finhakkede bladpersille. Sett salaten kaldt og mørkt så sellerien ikke blir misfarget før servering.

Passer til: Vilt og smakfullt kjøtt.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører