Meieri på kjøkkenet…

02.04.2013

Skjørost kan brukes der du vanligvis bruker cottage cheese eller Philadelphia, i kremen på gulrotkaken, i magre ostekaker, i smoothies, i salaten eller på skiva med en rømmeklatt til. Du får kjøpt Rørosmeieriets skjørost i mange butikker. Eller du kan lage den selv. Du trenger bare økologisk kefir.

utropstegn miniMelkebalansen
Melk består av rundt 4 % fett, 4,2 % melkesukkeret laktose, 3,2 % osteproteinet kasein og 2 % myse­proteiner – resten er vann. Næringsstoffene kan skilles ut og bli til egne produkter. Skjørosten er laget av osteproteinet, rømme og smør av fettet. Derfor passer også magre og fete meieriprodukter godt sammen.

• Varm opp økologisk kefir under omrøring til du ser ostestoffet skille seg fra mysen og klumpe seg.
• Ta gryten vekk fra varmen.
• Hemmeligheten med god skjørost er å løfte ostemassen ut av mysen på riktig tidspunkt. Prøv med rundt 15 minutter.
• Hell ostemassen igjennom en sil og la det renne godt av seg. Ta en neve ost, og klem ut så mye væske du klarer. Det du siler fra kalles myse.
• Kna skjørosten sammen til den er perfekt kornete og lett å spise.
• Tilsetter du litt salt, purreløk, karve eller andre krydderier du liker, får du et godt pålegg.

Sterk kost
Skjørosten inneholder en femtedel proteiner og er en næringsrik og kraftfull ost, men likevel mager. Før i tiden var den sikringskost for folk på innlandet, slik sild var for folk i kyststrøkene. Selv om vi sjeldent definerer råvarer som sikringskost i dag, er skjørosten stadig like sunn og god og en svært anvendelig surmelksost.

Prøv også å lage yoghurt og crème fraîche

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører