Økologiske frø…

19.05.2014

Det er på høy tid å så! – Vi opplever en økende interesse for dyrkning av egen kjøkkenhage, og stadig flere er på leting etter økologiske frø, sier Tom Boersma og Jasper Kroon som står bak firmaet Solhatt.

Kroon og Boersma, som begge har lang erfaring som økologiske gartnere, tok i 2011 over et lite firma som importerer økologiske frø fra Tyskland. Siden Norge ikke er medlem i EU, trenger man en egen godkjenning fra Mattilsynet for å importere frø. – Vi har valgt et sortimentet ut fra våre egne erfaringer med sortene, foreløpig rundt 60 som er godt egnet for norske forhold.
– Hvorfor skal frø være økologisk?
– I en moderne, konvensjonell planteforedling brukes teknikker som forringer det genetiske mangfoldet. Det er en viktig grunn, sier Kroon. – Genetisk mangfold bidrar til å sikre at sortene kan tilpasse seg ulike dyrkningsforhold, plantesykdommer og klimaendringer. For å kalle et produkt økologisk skal hele produksjonsprosessen være godkjent økologisk, fra frøet til produktene som ligger i butikkhyllene.

Lite norsk
I dag kommer mesteparten av grønnsaksfrøene som blir brukt i Norge fra utlandet. Men Kroon og Boersma ser i framtiden også muligheter for grønnsaksfrø produsert i Norge. – Markedet for spesialtilpassede sorter i Norge er ikke stort nok for de store spillerne som Monsanto, men for oss er det passelig stort, sier Boersma med et smil. Derfor skal Solhatt, som selskapet heter, allerede i 2012 dyrke økologisk kålrotfrø for et annet frøfirma.

Les mer på Solhatt økologiske hagebruks hjemmeside, hvor du også kan laste ned katalogen med hele assortimentet. Du kan også bestille frø på runabergsfroer.se og bingenheimersaatgut.de

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører