Rabarbrapai…

24.06.2013

Rabarbra er egentlig en grønnsak, men brukes som frukt. De kjøttfulle og saftige stilkene er ideell til kompotter, safting og sylting. Her er oppskrift på to supre desserter. Paien er litt tidkrevende, formen er gjort i en fei og minst like god! Nå er tiden, steder i landet med mildt klima kan allerede høste de første stilkene.

Dyrker du selv, husk at blomsten som vokser opp i midten etter hvert må bort! Den tar kraft fra det du skal spise – som bare er stilkene, bladene er giftige. Den syrlige smaken i rabarbrastilkene skyldes høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Den passer godt til grøt, suppe og kompott, til saft, hjemmelaget vin, og til fyll i kaker og pai. Rabarbra er kalorifattig, inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler. På de største stengene bør du dra av det ytterste laget med “hud”, men legg disse i vann og kok kraft før du kaster dem. Sil dete og bruk det enten du lager fyll til pai eller andre desserter.

Pai med jordbær og rabarbra

Mange oppskrifter er en miks med jordbær og rabarbra, fordi disse passer godt sammen. Det gjør også eple og rabarbra. Server denne paien lun med vaniljeis eller vaniljesaus til.

Paiskall:
175 g Rørossmør
1 dl økologisk sukker
1 neve mandler
3 dl økologisk finmalt emmer

Fyll:
600 g rabarbra
1 ts. revet, fersk ingefær
½ sitron, saften av
2 dl sukker
1 dl vann
jordbær til pynt

Kjør først mandlene nesten til mel i matmikseren. Ha i smør, sukker og mel og kjør til en deig. Trykk deigen ut i en smurt form, 22 cm i diameter. La den stå kjølig en halv times tid.

Prikk deigen med en gaffel og stek gylden på 200°C i ca. 15 minutter.

Kok den rensede og oppdelte rabarbraen med sukker, vann, sitronsaft og ingefær i en kjele. Ta opp rabarbraen når den er nesten myk. La væsken koke inn til den er nesten sirup. Ha i rabarbrabitene igjen og avkjøl.

Bre rabarbrakompotten over kaken, dekorer med skivede jordbær, og server paien lunken med vaniljesaus eller is.

Rabarbra og eple i form med lokk

300 g rabarbra
300 g rensete, oppskåret eple
1 dl råsukker
1 dl vann
½ delt vaniljestang

Lokk:

150 g Rørossmør
1 dl råsukker
1 ½ dl grovt økologisk mel
1 neve mandler

Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha stang og frø i en gryte sammen med epler, rabarbra og vann. Kok forsiktig i ca 15 minutter.

Ta ut vaniljestangen og ha grøten i en ildfast form.

Kjør mandlene i matmikseren til de er finhakket. Ha i smør, mel og sukker og fordel dette utover grøten i formen. Bruk fingrene og spre det så jevnt du kan.

Stekes på 175 °C i ca 30-40 min. Lokket skal være nøttebrunt og sprøtt.

Server lunken med en god vaniljeis til.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører