Stekt sild minst én gang i uka …

19.11.2012

Ingen fisk er så næringsrik som sild, en god kilde til protein, vitamin A, D og B12, samt selen og jod. Og sild er godt!

En fiskehandler avslørte at sild er så billig at folk ikke kjøper det. Kanksje vet de ikke hvordan de skal tilberede sild heller. Sildefileter til 60 kroner kiloen er den rimeligste og sunneste fisken du kan kjøpe. Sprøstek dem under full vifte på komfyren, og server familien den sunneste fisken de kan spise. Laget riktig er sild en delikatesse. Spør etter sild i din lokale butikk, de bør kunne skaffe den. Midtbenet er tatt ut på de som er filterte, og de små, bløte beina som eventuelt sitter igjen kan du bare spise uten frykt for å sette dem i halsen.

At silden er den vanligste fiskearten i verden er vanskelig å tro når man titter inn på et norsk kjøkken anno 2012. Våre forfedre, dertimot, spiste mye sild. Den var en av husholdets viktigste kilder til viktige vitaminer og fettsyrer som befolkningen ikke fikk i seg på andre måter.

Sild er en svært næringsrik fisk og en god kilde til protein, vitamin A, D og B12, samt selen og jod. Sild inneholder mer vitamin D enn laks, langt mer enn oppdrettsfisk. I vintermånedene er det særlig viktig å spise mat med D-vitamin for oss i nord siden sola ikke gir oss særlig tilskudd. For kvinner er vitaminet spesielt viktig i forebyggingen av beinskjørhet. Silda er også rik på de essensielle omega-3-fettsyrene som kroppen ikke produserer selv, og som derfor må inntas via kosten. Omega-3-fettsyrer er viktig for blant annet forebygging av hjerte- og karsykdommer.

Sild er også en god fisk, smaken ligner både laks og makrell, og i dag tilbereder vi den på mange flere måter enn de gjorde før. Fremdeles er sild og pottiter to råvarer som gjør hverandre gode. Men vi kan også tilføre nye råvarer og mer avansert kokkekunst for å gjøre det litt mer spennende.

Beregn 1 sildefilet til barn, 2 eller 3 til voksne.

Ha dem i en plastpose der du har en blanding av litt økologisk mel og økologiske sesamfrø som du finner i de fleste butikker nå. Ha litt havsalt og pepper i posen også. Rist på posen slik at alle filtene blir dekket av blandingen.

Brun godt smør og litt olje i en stekepanne og legg fisken i med skinnsiden ned. La de ligge helt stille i ca 3 minutter før du snur dem og steker et par minutter på den andre siden.

Tilbehør

Rømmesaus med pepperrot

1 beger Rørosrømme eller ø-lettrømme
1 ss revet, fersk pepperrot
½ hakket chili uten frø
en skvis av sitron
en klype rørsukker
en klype havsalt

Agurksalat

Finsnittet økologisk slangeagurk og
en håndfull finklippet koriander
Bland:
1 ts rørsukker
½ ts salt
grovkornet pepper
3 ss eddik

Lag både saus og salat først slik at smakene får satt seg.
Server på varme tallerkner med økologiske kokte poteter til.

Server den også gjerne med potet- og tomatsalat og med persillepesto til.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører