Sunn, god høstsuppe og pannekaker til dessert…

19.10.2012

Grønnkål er noe av det sunneste vi kan spise. Kalorifattig, rik på A- og C-vitaminer, kalsium, fosfor og mye jern. Hva med suppe og pannekaker på lørdag? Det er tid for grønnkål nå, forøvrig en robust sak som tåler litt kulde. Du finner grønnkål hos gode frukt- og grøntforhandlere.

Mye av maten vi spiser mest av i dag gir for lite næring til deler av
tykktarmen som trenger fiberkost. Grønnkål
Kål har den store fordelen at svovelforbindelsene i glukocinulatene gir næring til bakteriene i tarmen, og derved en sunnere bakteriekultur. Dette har betydning bl.a. for tykktarmskreft, en av de raskest voksende kreftformene for menn i Norge. Kål er dessuten billig mat, så kutt ut kosttilskuddene og spis ekte fiber i stedet!

Grønnkålsuppe


500 gr grønnkål
3 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 1/2 l grønnsaks- eller kyllingbuljong
4 ss Rørosrømme
litt revet muskatnøtt
hakket, fersk chili (så mye og sterk du vil ha suppen)
oliven- eller annen smakfull olje

Grønnkålen skylles i kaldt vann og vannet ristes godt. Ta den gjerne i en salatslynge hvis du har.
Bladene rives eller skjæres i småbiter uten stengelen i midten. Den er trevlete og må ut i hagen.
Fres grønnkål, hvitløk, løk og chili raskt i oljen over middels varme til kålen har falt sammen.
Hell over varm buljong og småkok i ca.10 minutter, eller til kålen er mør.
Bruk en stavmikser eller kjøkkenmaskin og kjør til suppen er helt jevn.
Riv over litt muskatnøtt. Ikke for mye.
Tilsett Rørosrømme, pisk opp og varm opp igjen.
(Du kan også servere suppen helt grønn med en rømmeklatt på toppen.)
Smak til med havsalt og grovkornet pepper hvis du ikke synes den er sterk og salt nok.

utropstegn miniEr du glad i smaken av trøfler, (hvilket ikke alle er) og har en liten flaske med trøffelolje i nærheten, er det utrolig smakfullt og passer godt med noen dråper i denne suppen før du serverer. Vær obs på at trøffeloljer du får kjøpt ikke er laget av ekte trøffel. Legges en ekte trøffelbit i olje for å smakssette denne, ville trøffelbiten råtne. Trøffelsmaken på oljen kommer fra kunstig aroma. Av og til går det jo an å spise noe som smaker av ekte vare uten å være det, særlig fordi prisen på ekte trøffel er, for vanlige folk, høy. Men det er greit å vite hva som er hva, så du ikke betaler mer enn du behøver for juksemat. God olivenolje er også godt over. Det er også hardkokte egg oppi. Eller stekt brød med smør og hvitløk i terninger. Eller litt forsiktig kokte brokkolibiter. Sunt+sunt = god helse.

Tynne pannekakerTynne pannekaker

1 dl økologisk hvetemel
1 ½ dl ø–lettmelk
1 ½ dl fløte
3 økologiske egg
4 ss smeltet Rørossmør
liten klype havsalt

• Ta mel, melk og fløte i kjøkkenmaskinen eller pisk det sammen med miksmaster og kjør til glatt.
• Tilsett egg, ett og ett, kjør forsiktig mellom hvert egg. Ha tilslutt i saltet og smøret, noe avkjølt.
• La stå i minst 30 minutter, gjerne natten over, i kjøleskapet med plast over. Det er lurt å helle
røren over i en mugge med tut, lettere når du skal steke dem. Pisk opp røren litt før du begynner å steke.
• Ha en liten klatt smør i pannen når du steker den første, til de neste behøver du ikke smør i pannen
hvis du har en god stekepanne.
• Ikke ta mye røre i pannen, spre den rundt ved å vippe på pannen.
• Ikke snu pannekaken før siden opp er nesten tørr.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører