Syltete agurker…

12.06.2013

Er dere storforbrukere, noen av oss er det, legg ned minst 5 kilo når du først er i gang. Lag noen store og noen små glass. Sylteagurker, eller pickles som det også kalles, er prikken over i'en både på pålegg, til tartar, hamburgere, kjøttkaker, juleskinken ...... og de hjemmelagde er best.

utropstegn miniJo mindre agurkene er, desto dyrere er de. Ikke kjøp de aller største, de mellomstore er fine å sylte hele. De store kan du kutte i skiver. Sylteagurker kan være vanskelig å finne økologisk dyrket.

5 kg agurker
ca 1 kg havsalt
en bøtte ca halvfull med vann

Lake
1 flaske Hveding hvit eddik, 35 %
3 liter vann
800 g rårørsukker

Krydder
2 bunter frisk, fin blomsterdill
3 poser sennepsfrø
små røde chili, tørket, eller
frisk rød chili
ca 5 cm lang bit fersk pepperrot
muskatplommer

DAG 1
• Feilfrie, små agurker børstes rene i kaldt vann. sjekk dem nøye, ser du noen bløte eller brune, kast dem. Legges i en ren bøtte med rent, kaldt vann med så mye salt at et ukokt, ferskt egg flyter opp, ca 1 kg. Rør ut saltet godt før du forsøker med egget.
• La agurkene ligge i saltvannet i 24 timer. Legg en tallerken over så alle holdes under vann. kjøp, eller klipp hvis du har egen krondill samme dag som du skal legge dem på glass, altså dag 2.

DAG 2
• Hell fra vannet og skyll dem i kaldt vann. La dem renne av seg litt på kjøkkenpapir. Legg dem i krukker eller sylteglass lagvis med mye frisk blomsterdill mellom hvert lag. Dytt dem litt ned i glasset. Bruk både blomstene, de peneste stenglene og det grønne. Ta en skje med sennepsfrø mellom lagene. På slutten tar du i et par muskatplommer, en hylse med tørket, rød pepper – eller en skive fersk – og en skive skrellet, fersk pepperrot. Denne hindrer mugg, men setter også litt god smak.
• Når alle glassene står på rekke og rad er det tid for å koke opp laken. Kok opp eddik, vann og sukker og la den koke et par minutter etter at sukkeret er oppløst. Det kommer til å lukte litt stamt, sett på viften.
• Med en øse heller du den varme laken over hvert glass, helt til topps. skru på lokk, og la dem stå til neste dag, gjerne på hode hvis lokket er helt tett.

DAG 3
• Sil laken fra alle glassene over i en kasserolle og koke den opp på nytt. Øs over agurkene igjen.
• Oppbevar dem kaldt.
• Bør få stå ca en uke før de spises, og de holder seg ikke gode lengre enn et år. Hos oss, et hypotetisk problem – i praksis blir de aldri så gamle. selv om denne oppskriften liksom var en familiehemmelighet, må jeg innrømme at når jeg leser oppskriften på eddikflasken er denne ganske lik den mor brukte. Likevel var mors pickles de beste. Hennes sjenerøsitet med dill tror jeg gjorde utslaget.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører