Terte med rips og bringebær…

21.07.2014

En terte hører sommeren til! Det er luksus å bruke selvplukkete bær; rips, ville bringebær eller annet du har tilgang til. En tertebunn er alltid den samme, eggekremen også, eller crème pâtissière som det heter på fint. Siden den inneholder mel tåler den oppvarming og blir tykk nok til å utgjøre godt fyll i en terte.


Tertebunn:

250 g økologisk hvetemel
100 g rårørsukker
200 g Rørossmør
1 eggeplomme

Bland mel, sukker og smør i en kjøkkenmaskin. Kjør noen runder til det har smuldret seg. Ha i eggeplommen og kjør til det sanner seg en klump. Sett deigen i kjøleskapet i minst en time, kan også stå natten over.

Vaniljekrem:

3 økologisk eggeplommer
1 dl økologisk sukker
1 toppet ss økologisk hvetemel
½ tykk vaniljestang
2 dl økologisk melk
1 ss godt smør

Kok opp melken med vaniljestangen, skrap ut frøene men la alt koke med. Trekk til side og la blandingen stå en stund, ca 1 time for å få mye smak av vaniljen.

Pisk eggedosis, ha i melet, pisk jevnt og spe med melken.

Hell blandingen tilbake i gryten og kok opp under omrøring til kremen tyknet. Kok den et par minutter så blir smaken av mel borte. Rør godt med en tråvisp og bruk slikkepott til å skrape ned av kantene. Ta av varmen og rør inn smøret. Sett kremen i kjøleskapet.

Ripsgele:

Har du laget ripsgele likevel er det bare å holde til side ca 2 dl av saften som du blander i to gelatinplater og setter kaldt. Skal ikke stivne helt. Eller du kan bruke annen ripsgele.

Kjevle ut paideigen og klem ut på kantene en smurt paiform med løs ring. Stikk hull med gaffel og stek denne til lysebrun på 150 grader i ca 30 min. Avkjøl.

Ha i vaniljesausen og nyplukkete bær, rips, bringebær eller hva du måtte ha. Hell over kald gele og sett kaldt i minst en time.

Pynt gjerne med annet fra hagen, som lavendel.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører