Tid for bjørkesaft…

14.04.2013

Nå må du følge med, for i disse dager er tiden for å tappe sunn og næringsrik saft, rett fra bjørketreet. Sevjen fra bjørk gir deg påfyll av vitamin C, den er full av energi, og rensende for kroppen. Dessuten er det allergikere som mener at saften gjør dem mindre utsatt!Det våres! Lysten til å hente mat fra naturen tiltar. Foreløpig har ikke naturen så mye å by på, annet enn nesleskudd og noen andre små og irrgrønne skudd, fulle av sunnhet. Sevjen begynner å stige når telen slipper og gradestokken viser over 8 oC. Da, før bladene blir for store og bruker opp all sevjen selv, må vi ut på tur og inn i trærne. Er det tidlig vår der du bor, og musørene blitt til blader, ta deg en tur opp i høyden. Der er sjansene store for at saften fremdeles er søt og rikelig. Treet har ikke noe i mot å gi litt av sitt overskudd.
Det påstås at å drikke saften skal hjelpe mot bjørkeallergi. Det forligger ikke mye forskning på dette, men det skader ikke å forsøke!

Pakk sekken og ta med  barna på en liten ekspedisjon utstyrt med flasker, hyssing, en skarp kniv og litt sterk tape. Finn deg et tre eller to i skogen, minst tre meter høyt, gjerne litt uten for allfarvei så flaskene dine får henge i fred. Du kan bruke et bor med diameter på ca 1 cm og borre deg ca 5 cm inn i stammen, eller spikke tuppen av en grein, ikke tykkere enn at den går inn i flasken, med kniv. Fjern barken to cm inn og tjor flasken fast i grenen eller grenen over. Det er lurt å velge en gren som vokser litt nedover. Stikk grenen ned i flasken og tape igjen på toppen. Husk at flasken blir tung av saften så den må festes godt i en solid gren. Gå en tur, og kom tilbake for å se hvor mye saft som er kommet i flasken, så ser du omtrent hvor lang tid det vil ta å fylle den.

rensende bjørkesaft

Herlig, sunn bjørkesaft

Borer du hull bør du ha en liten kork eller trebit som du tetter hullet med når du er ferdig med tappingen. Du trenger også en liten gummislange med lik diameter som hullet, og en flaske eller kanne hvor du har boret et tilsvarende hull i korken. Det er viktig at det er tett på toppen så ikke maur og andre småkryp finner veien. Du kan godt ha flere flasker på samme tre.

Størrelse på treet har betydning for hvor mye sevje som kommer ut. I den beste tiden kan et tre på 30 cm i diameter gi opptil ti liter sevje i døgnet. Noen ganger er det nok å ha flaskene hengende ute i noen timer, det kommer an på kvistens kvalitet og når i sesongen du tapper. Om dette ikke er verdens største matauk, er det utrolig tilfredsstillende å hente både vitaminer og annen næring fra naturen som villig tilbyr sine ferske varer – men som vi har glemt å nytte oss av.

God tur!

utropstegnSevje fra bjørk nevnt i de gamle islandske sagaene og ble brukt til hårvask. I Japan og Korea kalles bjørkesaft for gudenes drikk. Den inneholder ca 98,5 % vann, 1-1,5 % sukker (xylose, 8 forskjellige arter sukker), kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, aminosyrer og stoffer med antioksidant virkning.

BjørkeTe
Bjørkete trekkes på de små, lysegrønne, helt ferske bjørkebladene. Høst varsom av skuddene, litt her og der, og tørk dem. Ha bladene i en kanne og hell over kokt vann. Søt teen med honning.
BjørkeSaft
Saften er klar og smaker nesten som vann, men litt søtlig. Kan nytes rå, gjerne med isbiter, eller kokes inn til saft med 1 kg sukker per liter og saften av et par sitroner. Ikke bruk sitronsyre, det skader tennene. Sevjen har omtrent samme holdbarhet i kjøleskap som melk. Det er smart å fryse fersk sevje, gjerne i isbiteposer. Sevjen kan brukes til brødbaking ved å erstatte annen væskemengden. Det gir god heving, og brødene får en saftig konsistens.
BjørkeSirup
Du trenger mye saft for å koke inn bjørkesirup. Ca 95% av væsken skal fordampe. Kok inn råsaften til det halve før du har i sukker, en kilo per liter. Bruk økologisk råsukker, det blir best. Sirupen kan du bruke til sorbet, is eller helles over kaker og andre desserter. Veldig god på pannekaker! Et gammel kjerringråd er at sirupen skal være god mot forkjølelse


Kilde: Norges sopp- og nyttevekstforbund
Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører