Tid for ekte marmelade…

22.01.2013

Det er sesong for bitre appelsiner! De er kun tilgjengelig noen uker, så følg med. Eugen Johansen på Økern har tidligere tatt inn økologiske, dere finner link til nettsiden nederst i oppskriften. Spør hvor de er å få kjøpt.

Til marmelade er det definitivt de økologisk appelsinene du skal bruke. De konvensjonelle appelsinene blir tilført et lag med voks på skallet så de ikke skal råtne. Denne voksen inneholder giftstoffet, thiabendazol. I tillegg er jo også disse appelsinene sprøytet i vekstperioden. Hos grossisten Eugen Johansen, Helios og i andre spesialbutikker finner du økologiske citrusfrukter nesten hele året, men de bitre appelsiner har kun sesong i februar/mars. Sukkeret til marmeladen bør være hvitt og raffinert, og dette finnes økologisk i flere vanlige butikker. Ekstrabonus ved hjemmelaget marmelade er den fantastisk gode duften av appelsin som sprer seg i huset. Denne gamle oppskrften fra England gir en veldig lekker marmelade. Hvis du vil beholde det hvite, samt fruktkjøttet er det helt fint det også.


Ekte appelsinmarmelade

1 kg bitre appelsiner
2 l vann
2 kg økologisk, hvitt sukker

Del appelsinene i to og press ut saften med en juicepresse i en gryte.
Plukk ut alle steinene og legg disse i en tøypose.
Del de halve i to igjen, og bruk en skarp liten kniv og ta ut resten av fruktkjøttet og så mye du klarer av det hvite.
Det du sitter igjen med av skall snittes i fine strimler med skarp kniv. Ha dette i gryten med saften og vannet.
Ha i tøyposen med steinene, kok i 2 timer og la dette stå til neste dag, ca 24 timer.
Kok opp med sukkeret, rør godt ut, og kok til det tykner, minst en time. Rør av og til, og pass på varmen så det ikke fester seg til bunnen. Ta vekk skummet.
Jo lengre du koker, desto stivere blir marmeladen.
Fyll opp i rene syltetøyglass og sett på lokket med en gang.

utropstegn miniTøypose kan du lage ved å binde opp en liten, ren vaskeklut av typen som brukes på babyer.
Vil du lage mer enn oppskriften tilsier, lag to porsjoner i to gryter. Ikke slå sammen flere porsjoner i større gryte, av en eller annen grunn går det ofte ut over resultatet.
Oppbevar syltetøyet i en kjølig kjeller hvis du har, eller i et ikke for varmt skap. Ikke ha marmeladen for lenge i kjøleskap, sukkeret kan krystallisere seg over tid.

Eugene-Johansen.no

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører