Våre julegavetips…

02.12.2015

Et stigende forbruk er ikke gunstig for jordkloden vår. Våre lesere er kanskje over gjennomsnittlig opptatt av god mat og sunne, gode produkter – godt for miljøet og for deg og dine. Vi har laget 24 julegavetips for dere som har lyst til å investere i dere selv og bruke litt tid i stedetfor så mange kroner.

1. STRIKK MED NORSK GARN
Strikking er en skikkelig vinteraktivitet, og er du først bitt av basillen er det ikke lett å bli kvitt den. Det er fint norsk garn på markedet, blant annet kan du bestille slitesterkt garn fra norsk spælsau. Dette garnet er ypperlig til votter og sokker, det frastøter nemlig vann. Det kan bl.a. bestilles her.

2. RULL BIVOKSLYS
Lag velduftende levende lys sammen med familien eller venner. Gi de til noen som trenger litt ekstra varme i hverdagen. Bivoksplater får du tak i hos Honningsentralen i Dyrskuevegen 20, Kløfta. Kan også bestilles på nett.

3. HJEMMELAGET SÅPE
Du trenger kun fire ingredienser; kokosolje, vann, kaustisk soda og eterisk oljer eller krydder. Oppskrift finner du på gronarekvardag.no. Såpen bør "modne" i to uker, så lag den i tide hvis du skal gi det bort til jul.


4. HJEMMELAGET MARMELADE
Vi har oppskriften på en herlig appelsinmarmelade som du kan lage selv om det ikke er sesongen for de bitre appelsinen som helst skal brukes. Hyggelig presang til venner og familie!

5. GI ET GAVEKORT PÅ EN MIDDAG
Lag et fint gavekort til noen du vil invitere på middag, sett av en dato på nyåret og tilbered et herlig måltid sammen hjemme – eller gå på en hyggelig restaurant. Sjekk for spisesteder som har ekstra god mat her.

6. LAG KRANSER!
Når julekransen er på plass blir det julestemning! Lag en krans, med kongler eller granbar. Bruk granbar fra hogstfelt du kan går forbi i skogen. Hemmeligheten er å ha en liten saks og litt grønn ståltråd i jakkelomma. Det er lettere å bære hjem en ferdig krans enn masse granbar! Sløyfe og eventuell annen pynt kan du sette på hjemme. Granbar er jul, men du kan også finne masse kongler og kastanjer der snøen ikke har dekket disse. Nå har konglene lukket seg i kulda, men legger du dem på et varmt badegulvet noen døgn, tørker de og åpner seg igjen. Med en bastkrans som utgangspunkt og en limpistol for hånden er det en hyggelig aktivitet før jul. Du kan også lage en koselig adventsstake. Obs, obs! Det går mange flere kongler og mye mer lim enn du tror! Sørg for å ha nok før du starter. Hobbybutikker har det du trenger av utstyr.
Fin-fin gave som varer i mange år!

7. HJEMMELAGET GLØGG
Alle ingrediensene til vår base for julegløgg fås økologisk. Du kan ha gløggen på lekre små flasker. Konsentrert gløgg må blandes ut med vin eller eplesaft. En liten flaske konsentrert gløgg + en god økologisk vin attåt? Fin presang! Her finner du oppskrift.

8. HONNING VIL ALLE HA
Med et økende antall birøktere finnes det også stadig mer deilig honning å velge mellom. Det er luksus med god honning fra Norge! For å finne god honning som alle blir glade for å få et lite glass av i gave kan du sjekk ut vår økoguide på renmat.no og dra direkte til birøkteren, gå på Bondensmarked eller kjøpe god og økologisk honning i helsekostbutikkene.

9. ØKOLOGISKE HUDPLEIEPRODUKTER!
Salome er en Debiosertifisert hudpleieserie produsert på Vestlandet. Innehaveren selger ingredienser slik at du selv kan lage produktene og gi bort i gave til jul. Sjekk ut tilbudet og oppskriftene her.

10. HANDLENETT OG PUTER
Gamle jeans, tøybiter, ødelagte paraplyer eller klær kan bli til lekre handlenett og kreative puter. Dette er gjenbruk på sitt beste, dessuten er det en morsom aktivitet å gjøre med hele familien. Googler du ”hjemmelagde handlenett” kan du få inspirasjon.

11. LAG ET OPPSKRIFTSHEFTE MED FAVORITTENE
renmat.no ligger det oppskrifter du kan velge og vrake i. Titt også i egne kokebøker, ta en runde hos familien og venner og hent inn favorittoppskriftene og lag en flott kokebok med disse. Permer er i overskudd hos de fleste bedrifter, antagelig kan du få noen avlagte på jobben og lime på et hyggelig stoff.

12. GI BORT NOE SOM BLIR STORT!
Gi bort et gavekort på Solhatts økologiske frø eller kjøp frøposer i nettbutikken til en som har dyrkingsplaner for 2016. De har et kjempegodt utvalg; ulike sorter gulrøtter, sikori og salater, grønnkål og hokaido, og mye mer. I tillegg selger de noe utstyr og har mange gode tips på lager.

kransgløggegglikør

13. BONDENS MARKED – POSE MED ØKOLOGISKE NÆRPRODUKTER
Skal du først bruke penger på noe, bruk dem på bøndenes produkter! Bondens Marked har som regel et godt utvalg av økologiske varer. Sjekk ut når de har markedsdager i ditt nærområde, og sikre deg gode gaver med omtanke bak. Bøndenes produkter er god og hel mat, og ved å handle deres varer støtter du opp om norsk landbruk.

14. HJEMMELAGET SJOKOLADESNADDER
Lag sjokoladetrøfler etter vår oppskrift. Økosjokolade har alle ingredienser du trenger til å lage dine egne gaver og nyttige tips og oppskrifter.

15. GAVEKORT PÅ HYTTETUR
”Hvis du er glad i naturen vil du ikke skade den,” pleier folk å si. Lån  bort hytta hvis du har én, på fjellet, i skogen eller et annet sted! Eller reserver en plass eller to en helg for vedkommende på en eksotisk DNT-hytte i – for dem – et nytt og ukjent fjellområde. Legg med et kart over fine skiturer i området.

16. NYE KLÆR AV GAMLE PLAGG
Arrangere en førjuls byttekveld, og gi hverandre bytteplaggene i gave under juletreet! Antagelig vil en slik kveld avstedkomme mye latter og glede, og det er faktisk helt utrolig hvordan gamle klær blir nye igjen!

17. EGGLIKØR
Dette er en gammel slager som faller i god jord særlig hos den eldre generasjonen. Ofte trenger de slik velsmakende kalorier også! Her finner du oppskrift her.

18. EN GOD BOK
Ren Mat har gjennom årene lest mange gode bøker. I hvert nummer omtaler vi tre til fire bøker som har passert våre kresne øyne. Ta en titt i magasinene eller på nettsidene våre for å se om noen som frister å gi bort i gave. De fleste kan bestilles direkte fra forlagene.

19. GRØNN FRISØR
Stadig flere frisører legger om til produkter som ikke skader, hverken dem, kundene eller miljøet. I Ren Mat sine økoguider finner du de fleste slike frisører som etter hvert har salonger veldig mange steder i landet. Kanskje noen vil sette pris på en time hos en slik frisør? Se her!

20. SILD
Ren Mat har oppskrifter på god sild, med både tomat og tindved. En krydrete variant som passer juletiden godt.

21. HJEMMALAGET MYSLI
Komponer din ynglingsmysli og fyll det på et fint glass som lyser ”jeg er glad i deg”. Grønne Jenter har et råd: Havregryn, rosiner, kokos, kanel, firekorn, linfrø, tørkede epler. Rist alt lett i pannen eller ovnen og hell over litt daddelsirup eller honning.


22.
FERMENTERTE GRØNNSAKER
Gulrøtter og ingefær, surkål og fermentert rødkål – alt utrolig velsmakende. Kan gis bort på glass og oppbevares lenge. Veldig sunt for tarmbakteriene til bestemor! Oppskriften finner du her.


23.
GI ET MEDLEMSKAP I GAVE
Noen du hadde glemt? Med en skriver i nærheten kan du trykke ut vårt ”god jul-kort” og gi bort et medlemskap i Oikos – Økologisk Norge! Oikos er den eneste organisasjonen i Norge som arbeider for å styrke økologisk landbruk og forbruk gjennom politisk påvirkning, rådgivning, aktiviteter og informativt arbeid. Bestiller du før 15. desember kan vi kanskje rekke å sende Ren Mat som du kan pakke inn sammen med gavekortet. Last ned gavekortet her.

24. ELLER; GI ET ABONNEMENT PÅ REN MAT
Hvis du ikke tror et medlemskap er tingen, men bare abonnement på et blad med mye hyggelig og nyttig lesestoff, kan du gi bort Ren Mat i gave. Det er samme pris som medlemskap, og vedkommende får fire nummer av Ren Mat i posten fordelt på årets sesonger. Bestiller du før 15. desember kan det hende Posten er grei og bringer gaven frem i tide! Velg gavekort og last det ned her.

NisserOG HEI OG HÅ så var det jul igjen og du har antagelig brukt langt
under gjennomsnittet på julehandelen, som i år antas å være
ca. 10 000 kroner på hver og én av oss!

Ikke vi nei… Ho-ho!!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører