Den hemmelige kokken

Kjøp aldri mat med kjemiske ingredienser du ikke klarer å uttale.
Den hemmelige kokken
Mats-Eric Nilsson
Den Hemmelige kokken.
Oversatt av Jan-Tore Egge
Spartacus forlag, 2008

Den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson har levert et flammende kampskrift mot juks og fanteri i matbransjen. Jan-Tore Egge fra Slow Food har gjort en glimrende jobb med å tilrettelegge den for norske forhold.
Nilsson lykkes i å sette mange kjente fakta i sammenheng, og summen av all manipulering og tilsettingsstoffer er nok til å få selv opplyste mennesker til å renske opp i kjøleskapet sitt.

Folkeopplysning om mat
Nilsson driver folkeopplysning av ypperste klasse. Han trykker e-nummerguide, gjennomgår hvordan ferske produkter skal se ut, oppgir kilder og gir tips til videre lesing. Sesongguiden er detaljert og nyttig, ikke bare for kidsa som tror at maten gror på supermarkedet. Visste du for eksempel når det er sesong for de beste appelsinene? Nilsson gir svar.

Matjuks
Matjukset handler om helsa vår, men ikke bare om helse. Nilsson åpner øynene våre for de mange konsekvensene av matjukset. Smaksforsterkeren MSG, for eksempel. Hvorfor bruker næringsmiddelindustrien så dårlige råvarer at smaken må "forsterkes"? Og hvordan skal ungene lære å like god mat, når deres eneste møte med for eksempler appelsiner er presset-konsentrert-utblandet-11-måneder-gammel-appelsin-"juice"?

Språkjuks
Forfatteren er på sitt beste når han beskriver den språklige utarmingen som alt matjukset fører til. For eksempelt "ferskt" er i våre dager et relativt begrep. Ingen dagligvarebutikker oppgir når den "ferske" fisken ble fanget. "Fersk kaffe" kan være laget av åtte måneder gamle kaffebønner. Og de nystekte "butikkbakte" brødene kan ha ligget et helt år i fryseren før kundene kjøper dem i tro om at brødet er nybakt.
Sprøytemidler er Nilsson ikke noe opptatt av. Hans ærend er matjukset som skjer etter at bonden har gjort jobben sin. Men det er lett å tilgi, når man ser hvor mye galskap foredlingsindustrien driver med. I Sverige har Nilsson startet en hel folkebevegelse. Du kan følge Nilsson og han engasjerte tilhengere i Äkta Vara her.

Tips til kvalitetsbevisste forbrukere
HUSK BRILLER: Mye (men ikke alt) matjukset står på pakken, med svært liten skrift.
LETT: Unngå lettprodukter. For å få ned kaloriinnholdet tilsettes fyllstoff, herdet fett, smaksstoffer, farger og kunstige søtstoffer. Hvis du ikke vil spise ekte majones, bruk rømme eller noe annet isteden, dropp jukseproduktet lettmajones.
E 621: Smaksforsterkeren MSG (E 621) er et sikkert tegn på matjuks. Skal du pugge bare ett eneste e-nummer velg E 621, styr unna.
BRØD: Velg brød med kortest mulig ingrediensliste. Jo flere ingredienser, dess mer juks.
PRIORITER MAT: Vil du ha is? Eller vil du ha meieriindustriens luftfylte kjemiske smørje med falske smakstilsettinger? Det er et spørsmål om prioritering. Det tar tid og koster penger å få tak i ekte varer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører