Den nye vinen

Du kan tilsette flere smaker; logisk nok er mjødurt, den hvite lodne blomsten som dufter av sommer, én av dem. De smak­ satte ofte mjøden ved å gni inn trekarene med denne urten. Vil du lære å brygge mjød anbefaler vi denne lille, presise boken som en innføring i kunsten.

Mjød
Søren Lyshøj Koustrup & co.
Mjød - Verdens ældste vin
hjemmeproduktion.dk

Mjød er ikke øl, bare så det er sagt. Den søte, smaksrike drikken hevdes å være verdens eldste alkoholholdige drikk. Siden mjød inneholder bivoks har arkeologer kunnet spore den helt tilbake til 7000 år f. Kr. Det er en misforståelse at mjød var vikingenes øl for mjød er brygget på honning og ikke korn, selv om mjød av og til ble smaksatt som øl, med humle. Helt presist; mjød er gjæret honningvann. Drikken er i ferd med å få en renessanse, særlig i vårt naboland Danmark. Antagelig får flere øynene opp for drikken jo mer honning og bier som blir tilgjengelig i slike miljøer. Det skal være lettere å lage god mjød enn godt øl blir det sagt, ingrediens­ ene er i hvert fall få. En romersk oppskrift fra år 60 forklarer at det skal brukes flere år gammelt regnvann, så blande en halv liter av dette med 1/3 kilo honning, sette det i solen i 40 dager og så la satsen stå ved et ildsted. Lyder enkelt, bortsett fra at det vel knapt er 40 soldager på våre breddegrader.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører