Fisk eller olje

Når spiste du sist torsk til middag? For oss søringer er det vanskelig å forstå hvor viktig torsken egentlig er. Striden om fisk eller olje i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen er langt borte, og handler kanskje oftest mer om klimaproblemer enn om fiskeegg.
Kokebok
Se torsken!
Kokebok for et oljefrittLofoten,
Vesterålen og Senja.
Utgitt av Folkeaksjonen Oljefritt
Lofoten, Vesterålen og Senja 2010.

ISBN 978-82-303-1565-

For å gjøre spørsmålet og debatten om oljeutvinning mer konkret, tydelig og smakfull har folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja gitt ut kokeboka «Se torsken!», med oppskrifter, artikler og historier om fiskerier og fiskemat.

Fra Portugal til Nigeria
Dagbladets Andreas Viestad skriver i boka om torskens betydning som kulturbærer. Fra bacalao og klippfisk til Jamaicas «ackee and salfish». Fra Italia, Spania og Portugal til Karibia, Brasil og Vest-Afrika. Historien om Norges fremste eksportvare bekreftes av Nnimmo Bassey, styreleder i Friends of the Earth international. Han forteller om sin oppvekst i Nigeria, hvor torsk fra Norge var delikatesse og festmat.

Torsken som forsvant
Bjørn Gabrielsens beretning fra Newfoundland, der torskebestanden kollapset på begynnelsen av 90-tallet, er ikke lystelig lesning. Fiskere, forskere og politikere har alle håpet at torsken skulle komme tilbake. Men forholdet mellom torsk og lodde utenfor Newfoundland er blitt fundamentalt endret, kanskje for alltid. Blant annet på grunn av dette har Norges betydning som torskeleverandør økt de siste årene. Det er verdens siste store torskebestand som har fødestua si i Lofoten.

Mat for alle
Som kokebok betraktet bør «Se torsken!» ha noe for enhver smak. Alle kan lage et fiskemåltid – fra Ingeborg Gjærum som kjøper ferdige hamburgerbrød og fiskekaker, til kjøkkensjefen på det kongelige hoff som byr på torsketunger med løksaus. Redaksjonen har samarbeidet med en imponerende samling profesjonelle kokker, i tillegg til de fiskeglade amatørene. Kanskje noen lesere til og med vil la seg inspirere til å lage et spiselig fjærelandskap med svart olje laget av  blekksprutblekk. 

Fossil eller fornybar
Å blande oppskrifter inn i ei fagbok blir sjelden vellykka. Den som vil ha inspirasjon til neste middag opplever resten av teksten som støy, og den som vil lese om gatebarn i Bolivia eller hva det nå er boka handler om, blir avsporet av alle oppskriftene. Kokeboka «Se torsken» er et sjeldent unntak fra denne regelen. Kombinasjonen av oppskrifter, skildringer, intervjuer, og bildene til fotograf Evy Andersen gir en ny forståelse av hva striden i Lofoten egentlig handler om.

Vårt spiskammer
Det denne striden egentlig handler om, er tidsperspektiv. Hvis vi tenker på hvordan velferdsstaten skal finansieres de neste 20 åra, er det sikkert mest lønnsomt å pumpe opp mest mulig olje og gass. Men 20 år er ikke spesielt lenge. Denne anmelderen slutter seg til det redaksjonen skriver i forordet:
«Vi er lært opp til at det å bli født i Norge er som å vinne i Lotto. Nå skjønner vi at det ikke er oljefondet som er førstepremien, men det å ha et gedigent spiskammer langs vest-siden av landet. Et som kan vare evig.»

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører