Dunkejevle og andre nyttevekster

Det er utgitt en stabel av bøker om ville vekster, og hver år kommer nye til. Det spesielle med denne boken er at den inne­ holder blomster og vekster som vi ofte har sett men ikke visste var spiselige.
org Norges spiselige planter og bær stort
Norges Spiselige Planter Og Bær
Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo
jms.no

Vi vet vi kan bruke skvallerkål i salater og nesle til suppe, men hva med bred dun­ kjevle, gulmaure, rosettkarse eller fjære­ sauløk? De aller fleste går rett forbi og er nok mer opptatt av trim når de er på tur. Når noen viser oss hva og hvor blir vi slått av hvilket helt utrolig skattkammer det er der ute, og hvor ignorante vi er overfor det naturen byr på. Ignorant er et sterkt ord, men plikter vi ikke å kjenne naturen rundt oss, bruke den med fornuft og overføre denne lærdommen til neste generasjon?

Mye takket være det nye nordiske kjøkkenet, og stjernerestauranter som Maaemo og Noma som bruker mange av disse vekstene, har vi fått øynene opp for mangfoldet og nyt­ten. Edle Norman har siden starten vært fast leverandør av ville vekster til Maaemo i Oslo, hun har lenge hatt øynene på stilk og plukket det vi andre går forbi. Dette er mat som i våre dager ikke nødvendigvis høstes fordi vi trenger næringen akkurat, men som heller brukes som garnityr eller til små retter. Slik mat, som unge skudd av alm med stort innhold av protein, fett og karbo­ hydrater, bidro imidlertid godt i kosten da nøden var stor og tilgangen på næringsrike råvarer mindre her i nord. Boken minner om at det er nå, i skrivende stund i mai, at den skal plukkes. Vi kopierer gjerne stjernerestaurantene, råvarene er der ute – helt gratis!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører