Forbryteren vender alltid tilbake

Ugras kan enklest defineres som planter som dukker opp der vi ikke vil ha dem. De er gjerne irriterende livskraftige og har utallige og varierte overlevelsesstrategier. Men ugraset er ikke så uovervinnelig som du tror.
Bok anmeldt i Ren Mat nr 3-2010
Ken Thompson
UGRESS: miljøvennlig
bekjempelse i hagen.
Cappelen Damm 200

Er ugras bare ugras?
Skikkelig ugras er vanskelig å få overtaket på. Er du ute etter en grei ugrasflora for å bestemme hvilke vekster som har dukket opp, er det ikke denne boka du skal ha. Men hvis du ønsker å lære å skille de problematiske ugrasartene fra de mer harmløse og vurdere hvordan du best kan begrense dem, ja, da er denne boka nyttig. Her blir du kjent med de ulike artenes overlevelsesstrategier, hva du må gjøre for å holde dem i sjakk og: hvilken nytte ugraset gjør og hva du kan bruke det til. Når du vet dette, kan du selv velge hvilke arter du vil bruke kreftene på og hvilke du greit kan ignorere i perioder. Dersom du ikke tilhører kategorien ”nidkjære, pirkete hageeiere" som skal ha alt vekk, uansett omkostninger og giftbruk. Det hele presenteres med en bra porsjon lun humor og glimt i øyet.

Venn eller fiende
Den første halvdelen av boka tar for seg problemstillingene: står du overfor en venn eller en fiende? Er det full krig som må til? Hva bør du gjøre for å unngå å importere trøbbel? Nesten uansett hvilke forkunnskaper du har, vil du her kunne finne en ny vinkling på saken. Og en lang rekke underfundige formuleringer. Slett ikke verst om et så traurig emne som ugras. Hele tjue sider er viet forebyggende metoder og kampstrategiene som har størst suksess under ulike forhold: svi, luk, grav, hakk og dekk? Gode tips for hva slags utstyr du trenger, og hva du ikke trenger, er også med.

Forbryteralbum
Den andre delen av boka er viet de ulike kategoriene ugras. Gjennom denne delen lærer du å skille de harmløse artene fra trollene som invaderer hagen og gladelig tar herredømme over hagen. Forbryteralbumet er inndelt i den ettårige ”Forbryteren vender alltid tilbake”, de flerårige ”Hardnakkede, forherdede og trassige” og de vannlevende ”Flytende, kvelende eller ekspansive”. Særlig nyttig for den ferske hagedyrkeren er nok beskrivelsen av ”Hagens frekkaser”. Det er planter du har kjøpt på hagesenteret og plantet ut selv, men som ingen advarte deg mot. De har ganske så freidige vaner og breier seg gjerne utover på bekostning av de sartere hageplantene dine.

Greit for norske forhold
Alle omtalte arter er navngitt med både norske og botaniske navn. Det gjør det lett å finne dem igjen i annen litteratur, dersom man skulle ha bruk for det. Siden det er en kapasitet som Even Bratberg som har vært fagkonsulent på boka, har ikke denne anmelderen tatt seg bryet med å kontrollere navnsettingen. Utvalget av ugrasarter bærer til en viss grad preg av at bokas originale utgave er britisk. Ikke alle ugrasartene oppleves som like aktuelle for våre breddegrader, i tillegg til at jeg savner omtale av enkelte arter. For eksempel Urasklokke som kan være en utfordring å håndtere når den først har etablert seg. Men dette er bagateller. Boka er både leseverdig, fornøyelig og nyttig. Lykke til, og god luking!


Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører