Hageboka for vår tid

”Der foregår de mest utrolige ting i haven; vold, sex, mord, fødsler, vegeteren, nydelse og død.” Les Camilla Plums økologiske hagebok for moderne mennesker.
Bilde av boken "Camillas Havebog"
Camilla Plum
Foto Anne-Li Engström

Camillas havebog
Politiken Fakta/Politikens forlagshus
København 2009
ISBN 978-87-567-8740-6

Leserne av Ren Mat er vel kjent med Bente Westergaard og hennes matlagingsfilosofi med økologi i høysetet. Danmarks svar på Bente Westergaard må være Camilla Plum: Kokekone, økolog, småbruker og forfatter. Hun har begått noen dejlige kokebøker, men denne gangen handler det om kjøkkenhagen i den nye Camillas havebog.

Øko-hageboka for vår tid
La det være sagt: Dette er øko-hageboka for vår tid! Camilla lærer deg ikke å dyrke flest mulig kilo poteter og kål. Hun skriver for moderne mennesker som er glad i salat og høykvalitets grønnsaker, men som ikke er spesielt glade i å sylte og konservere, og som faktisk drar på ferie om sommeren. Hun skriver for de helt uerfarne som får fnatt av ord som ”ettårige” og ”stiklingsformering” – men også for den erfarne hagebruker som vil prøve seg på drivhusproduksjon eller formering av fikentrær.

Systematikk i sakene
Camilla Plum er spesielt god på fordi: Det er vrimler av hagebøker som setter opp regler for grønnsaksproduksjon, men Camilla forklarer deg sammenhengene slik at det er lett å forstå. ”Det er systematikk i sagerne, præcis som i ben i fisk, selv om det ikke ser sådan ud”. Basilikum tåler ikke frost fordi det er en tropisk plante som er vant til et klima uten vinter. Stikkelsbærbusken skal ikke gjødsles fordi det får busken til å skyte en mengde nye skudd som er myke og alt for sårbare for stikkelsbærdreperen. Og de gamle grønnsakssortene er best fordi de er foredlet i en tid hvor man slettes ikke hadde sprøytemidler og kunstgjødsel, og i tillegg ønsket en lengst mulig høstesesong – akkurat slik vi hobbydyrkere ønsker oss.

Med, ikke mot naturen
Sprøytemidler, nei. Økologi i hagen er en selvfølge for Camilla. Ikke ved å presentere et arsenal av ”alternative” måter å knekke skadedyrene på – men ved å presentere en økologisk ideologi for hageeiere. Økologi forutsetter mangfold, og da har man allerede oppnådd mye. Hør så bare: ”Det er sjovere at arbejde med naturen end mod den. Lade skadelig ukrutt stå, lade der være brænnenælder i et hjørnetil sommerfuglene, rodebunker til pindsvinene, mudder til børnene, snegle til tudserne... Der foregår de mest utrolige ting i haven, vold, sex, mord, fødsler, vegeteren, nydelse og død, og sikkert også en masse andre ting, jeg ikke kan forestille mig. Væsenerne passer hver deres og er lige så nødvendige for, at haven er en have, som jeg er. ”

Krig mot kveke
Men tro ikke at hun har et naivistisk forhold til ugras og skadedyr. Det handler om å finne en ballanse, og så sette inn støtet mot dem som virkelig gjør skade. Camilla anbefaler full krig mot kveke og brunsnegler: ”Så er det bare med at komme ud og slå i hjel innen aftenkaffen”. I tillegg til den deilige og moderne økologiske ideologien, er det noe befriende ærlig over denne hageboka. Camilla er tydelig på hvorfor hun velger som hun gjør – og at hennes hage er langt fra perfekt. Om våren kan hun miste oversikten ”og knogler bare på, til det mørkner”. Og når så du sist en hagebok med bilder tatt i regnvær?

Noen savn
Bildene av fotograf Anne-Li Engström er gjennomgående flotte, men boka lider dessverre under mangel på bildetekster. Et kort register bak oppgir sortsnavn på bildene, men det hadde vært nyttig med mer forklaring på hva som er hva. Det andre jeg savner er tabeller. Hvis jeg lurer på når man for eksempel bør så mais innendørs, må jeg lese gjennom ganske mye tekst for å finne akkurat den opplysningen. Det er nesten fristende å sette opp noen oppsummerende tabeller for damen og maile dem over, så de kan komme med i en norsk utgave. Nå er det egentlig ikke spesielt vanskelig å lese dansk – men hører du Camilla: Vi vil ha en bit av deg i Norge også!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører