Kjøkkenhageglede for små og store

Økologisk ABC for store, små og mellomstore, med stor hage, liten hage, bakgård eller verandakasse.
Kjøkkenhageglede for sstore og små
Ellen-Beate Wollen
Hannahs Hage
Gyldendal 2009
ISBN: 9788205389700

Økologisk ABC
Boka Hannahs hage pretenderer ikke å formidle all kunnskap om økologisk dyrking, men sier heller: ” Ikke gjør det for vanskelig for deg selv”. Den gir deg enkle, konkrete beskrivelser av hvordan ”store, små og mellomstore” kan oppleve gleden ved å dyrke selv. Den er som en ABC. Har du hatt en økologisk kjøkkenhage lenge, finner nok ikke så mye nytt. Men har du noen du gjerne vil dele din glede over økologisk kjøkkenhage med, er boka absolutt et funn.

Hageglede
Forfatteren Ellen-Beate Wollen har lang erfaring med å dyrke grønnsaker på en naturlig måte, uten hemmeligheter. I boka har hun med seg Hannah, 8 år og lillesøster Juni, 5 år. Hun har fått med seg to gartnere med fagkunnskapen på plass og en fotograf som har tatt mange både vakre og instruktive bilder. Dette ser morsomt ut.

Oversiktlig og praktisk
Hannahs hage er en både inspirerende og praktisk bok, og den snakker direkte til leseren: hva har du? Hva har du lyst på? ”Slik gjør du det”. Den inneholder flere greie huskelister, et kapittel om hva som kjennetegner god jord og hvordan du lager kompost, samt en enkel såkalender.
Grønnsakene blir inndelt i tre grupper: det som vokser oppover, det som vokser nedover og det som vokser begge veier. Og litt om ”Det som er søtt”. Hvert eneste grønnsaksslag følges av konkrete og praktiske råd: "Vi sår", "Trivsel", "Vi høster og lagrer".

Litt enkelt for erfarne hageeiere
For den vante hagebrukeren blir boka noen steder litt vel enkel, for eksempel i kapittelet om kompost. Men det holder til å begynne med. Mer avanserte råd og veiledning om kompostering er lett å finne for den som leter. Et par steder står det også om å ”plante frø”… Jaja, noen sier det om såing, og det får jo bare passere, selv om det faglig sett virker litt amatørmessig.

Grunnleggende og inspirerende
Men mest av alt formidler denne boka en grunnleggende hageglede og jordnærhet kombinert med eksperimentvilje. Kjøkkenhage er morsomt og spennende, du kan dyrke det du liker, gjøre det du liker, kanskje prøve noe helt nytt. Det gir glede, undring, aktivitet og spent venting, og så er det helt økologisk – selvsagt.

Anmeldt av Marit Grinaker Wrighter i Ren Mat 2009

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører