Alices kokebok på norsk

KOKEBØKER JEG LIKER: For alle feminister er Gertrude Stein en legende. I 2007 var det hundre år siden Gertrude Stein og hennes livsledsager Alice Babette Toklas traff hverandre i Paris. Og endelig kom hennes berømte kokebok også i norsk oversettelse. En hyllest til måltidet og råvarene – og det dekadente Paris i mellomkrigstiden.

Alice B. Toklas var Gertrudes trofaste kjæreste, sekretær, kokk, muse, redaktør, kritiker, oversetter og livsorganisator. Sammen skapte de en litterær salong i Paris med stamgjester som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, James Joyce, Pablo Picasso, Henri Matisse og Georges Braque. Gertrude Stein var forfatteren, men i 1946, det året Gertrude døde, skrev Alice sine memoarer, en bok som også er blitt legendarisk, "The Alice B. Toklas Cookbook". Én av grunnene til bokens popularitet var nok at hun her ga fra seg oppskriften på kaker med canabis, men kokeboken er også et innblikk i livet til de to berømte og beryktede damene – opprinnelig fra USA. Boken er blitt jevnelig trykket opp i utlandet, og endelig forbarmet et norsk forlag seg over en utgave på norsk. Her er rettene Alice disket opp med for Pablo Picasso, Ernest Hemingway og andre kunstnere som levde i Paris før krigen. Toklas betraktet det å lage mat som en kunst fullt på høyde med andre kunstformer. Boken er resultatet av et langt liv med matlaging, den er full av oppskrifter, men av minner og anekdoter. Fås i bokhandlere, men kan også bestilles på Grapefruit forlag.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører