Grunnbok i kjøkkenøkologi

Spis økologisk – spar penger. Dansk forfatter viser deg hvordan.
Forside - Køkkenkræs og kloge kontanter
Birgitte Escherich
Køkkenkræs og kloge kontanter

Politikens forlag, København 2010
ISBN: 973-87-567-9297-4

Økologisk, fordi det er billigere
Begrunnelsene for å velge økologisk mat er like tallrike som havets sand. Noen velger økomat fordi de mener kalver skal få suge melk av moren sin og høns skal få slippe ut i frisk luft. Andre legger vekt på fraværet av giftige sprøytemidler, eller økolandbrukets sunnere holdning til næringsstoffsirkulasjon. Den danske forfatteren Birgitte Escherich oppfordrer sine lesere til å velge økomat fordi det er billigere. Ja, du leste riktig. I boka Køkkenkræs og kloge kontanter viser Escherich at den som er opptatt av å spare penger og leve sunnere bør prioritere økologiske råvarer.

Slutt å kaste
En viktig forutsetning for å kunne leve billig på økomat, er at man ikke kaster noe som kan spises. Dette høres opplagt ut, men vi er mange som kan trenge opplæring i å bruke opp flere av restene. En viktig del av boka er derfor et åttesiders skjema over hvordan man får utnytta rester av alt fra agurk til ærter: i salat, som puré, i ærtedressing eller ærtesuppe, og øl: i rugbrødsdeigen eller til surring av kjøtt, spesielt svinekjøtt.

Spar på køttet
Den som kutter ned på kjøttforbruket sparer både lommeboka og miljøet. Escherich er ingen vegetarianer, men presenterer i et eget kapittel hvordan man “kjøttforlenger” vanlige middagsretter som frikadeller (kjøttkaker) og lammesteik. Dette er basiskunnskap for min mormor, som gikk på husmorskole under krigen. Men på grunn av velstandsøkningen har kjøttforbruket gått i været siden den gang, og befolkningens kunnskap om hvordan man spiser en god middag med mindre kjøtt per tallerken har erodert.

Spar penger 
Kvalitetsmat smaker bedre og metter lengre. Escherich mener det skyldes at man spiser seg mett på selve smaken – mens billigmat som hvitt brød og hvit pasta smaker så lite at det skal store mengder til for å bli mett. Dessuten blir man fort sulten igjen etter et måltid junk food. Og trangen til noe søtt eller salt etter middag koster det både kalorier og penger å tilfredsstille. Den gode nyheten er at man kan spare både penger og kalorier på å spise mat med kompleks og rik smak, som gir en god opplevelse i munnen.

Fornemmelse for det sterke
Hva som er godt, kan selvfølgelig diskuteres. Escherich tar utgangspunkt i gode, økologiske råvarer som har fått vokse i et naturlig tempo. Deretter presenterer hun leserne for et grunnkurs i tilsmaking av maten, med bruk av de fem grunnsmakene søtt, salt, surt, bittert og umami, samt den trigerminale sans “det sterke” – tenk pepper, chili eller sennep. Matens konsistens medvirker også til metthetsfølelse. For eksempel er det mye mer spennende å spise en blomkålsuppe hvis man kan ha oppi noen knasende biter bacon eller krutonger.

Det virkelige gode liv!
Køkkenkræs og kloge kontanter
er rett og slett en lærebok i moderne kjøkkenøkologi. Den inneholder også en oppskriftsdel, som jeg personlig syntes var mindre spennende. Oppskriftene er pepret med tips som kan være god hjelp for en nybegynner på kjøkkenet. Bruk denne boka! Enten for å få sving på restematen på ditt eget kjøkken – eller som gave til alle ungdommer i din nærhet. På skolekjøkkenet nå til dags lærer de ikke stort mer enn å åpne en pose med rifla påmmfri.

Anmeldt av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Ren Mat 2011


Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører