Havets grønnsaker

Det sies at de som har smakt tang og tare vil ha mer. Det kan skyldes at vi, uten å være spesielt flinke til å identifisere denne smaken, tenner på den femte smaken; umami. Tang og tare er nemlig rike på aminosyre og umami er definert som nett­opp det; en aminosyre.

tang og tare
Lisa Westergaard, Claudia Seifert, Zoe Christiansen og Hanne Martinsen
Tang & tare, et hav av mat

cappelendamm.no

Matindustrien, og den lange transporten av proteiner, grønn­saker og annen mat er i ferd med å bli en kolossal global utfordring. Det vil bli krevet av oss i fremtiden at vi tar en bedre titt utenfor døren om det er noe vi har over­ sett som kan omsettes til mat. Tang og tare inneholder mange næringsstoffer vi trenger; mineraler, vitaminer, sporstoffer og aminosyrer. Et godt argument er at de skal høstes når det er kaldt og vi forøvrig har liten tilgang på mat med samme næringsinnhold.

Atlanterhavet rommer 6000 forskjellige røde arter, 2000 brune og 1200 grønne. Mange av dem tilgjenglige for oss. De befinner seg nederst i næringskjeden, og foreløpig er det mer enn nok å høste av. Denne boken med tips og tegninger, nydelige bilder og gode oppskrifter er et fint bidrag til lokale matkunnskaper. Bare husk at det må være kaldt i vannet når du henter havets grønnsaker. Kan du ikke høste selv er det stadig flere som gjør det for deg, og som selger produkter som inneholder havets smaker. Boken lister opp gode nettsteder for mer informasjon.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører