Kjernesunn kokebok

Den kjernesunne familie er ute med ny bok. Denne gangen er det en kokebok med retter uten gluten, tilsetningsstoffer, sukker og melk. Ved å følge en slik diett skal man kunne forvandle familien på få uker.
Kjernesunn Mat
Ninka-Bernadette Mauritson og
Thorbjörg Hafsteinsdottir
Kjernesunn mat:
som forvandler familien på få uker. 
Cappelen Damm 2010.

Vellykket fra bunnen
Og la meg bare innrømme: Det er mye som er bra med prosjekt kjernesunn familie. De presenterer praktfull kritikk av billig ferdigmat. Kokeboka er en kraftfull oppfordring om å ta ansvar for det du spiser og lage maten selv. Ninka-Bernadette Mauritson bruker mange kreative virkemidler for å få flere mennesker til å leve sunt: gnistrende illustrasjonsbilder, morsomme uttrykk som "Pimp my kjøleskap" og bevisst appellering til vår forfengelighet. Det er jo bedre å være frisk, pen og ha god sex, enn å være syk, stygg og – nåja, dere vet hva jeg mener.

Mat for bedre helse
Det er klart at familien Mauritson gir håp til familier med store helseplager. Deres sønn Bertram med diagnosen infantil autisme har blitt frisk og glad ved hjelp av trening og diett. Beretninger fra leserne både i kokeboka og på nettsiden kernesundfamilie.dk, gir sterke fortellinger om folk som har fått et bedre liv ved å stole mer på Ninka og mindre på fastlegen sin. I motsetning til en del andre dietter som skal løse moderne menneskers helseplager, pålegger ikke familien Mauritson sine tilhengere å spise mest mulig kjøtt. Dette gjør det mulig å følge en slik diett uten drive rovdrift på jordas ressurser og ødelegge klimaet.

Polert uttrykk
Allikevel får ikke denne anmelderen full tenning på den ”kjernesunne” maten. Det kan ha med bokas intense rosa uttrykk å gjøre – sunn mat for hele familien er tydeligvis kun for kvinner. På nettsiden er gratis råd og tips blandet sammen med profilering av familien Mauritssons ymse og ikke gratis helseprodukter. Sannsynligvis har det også mye med bildene å gjøre. De er så ekstremt fristende og lekre at det blir løgn. For eksempel bildene av kjernesunne matpakker: treretters lunsjmenyer som garantert vil bli grauset i ethvert normalt barns ransel. Hvis du er av typen som liker total omlegging og kan holde alle nyttårsforsett, prøv gjerne å bli ”kjernesunn”. For oss normale mennesker med normale helseproblemer er det kanskje lurere å starte med en ekstra økologisk gulrot til middag. Så tar vi det derfra.

Les mer om Kernesund Familie

 

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører