Mennesket er et sykt dyr

Sammenlignet med alle andre dyr er mennesket et sykt dyr. Hadde det ikke vært for mod­erne medisin hadde vi vært ille ute, mener Pål Jåbekk med bakgrunn innen idrettsvitenskap.
HeltNatulig
Helt naturlig – mat og trening
Pål Jåbekk
Renessanse forlag, 2013

I boken tar han for seg årsakene til at vi spiser oss syke, og presenterer et kosthold basert på naturlig mat som han mener vi gjennom evolu­sjonen er skapt for. Steinaldermat for det mod­erne mennesket. Et slikt kosthold består av alle typer ren animalsk mat, grønnsaker, frukt, nøtter, sopp og bær. Han baserer teoriene på forskning, og bruker gode eksempler for å for­klare hvorfor vi er mer egnet til å spise stein­aldermat.

Best med steinalderkost
Jåbekk hevder at selv om kostholdet har endret seg mye gjennom de siste 10 000 årene, er genene våre de samme. Han mener maten bør komme uten innholdsfortegnelse, og at vi bør velge grasfôrbasert og gjerne økologisk kjøtt for å unngå å spise dyr som spiser kraftfôr. Jåbekk er overbevisende i sine for­klaringer på hvorfor vi mennesker er best til­ passet et steinalderkosthold.

Er det rett fokus?
Steinalderfolket spiste imidlertid bare ville dyr og vill fisk. Viltkjøtt har bedre næringsinnhold, med en gunstigere fettsyresammensetning enn det husdyr vanligvis har. Kan vi da kopiere et kost­hold vi spiste for så lang tid siden? Og er det egentlig mulig å dekke behovet for alle nærings­stoffene gjennom en kost basert på dagens kjøtt og grønnsaker? Vi kan jo begynne med å fokusere mer på de rene råvarene og se om ikke det ligger en stor helsegevinst for oss i dette.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører