Økomat å imponere med

Rune Kalf-Hansen presenteres av forlaget sitt som ”Sveriges ledende økologiske kokk”. Han har tidligere utgitt to kokebøker. Med denne har Kalf-Hansens Ekologiska Kök fått oppmerksomheten også fra Ren Mat. Han serverer sesongguider og fristende oppskrifter!


Kalf Hansens ekologiska kök
Rune Kalf-Hansen
Foto Charlotte Gawell

Kalf-Hansens Ekologiska Kök:
Lustfyllt året runt.
Prisma forlag, Stockholm 2009

Og la det være sagt: Dette er ingen hverdagskokebok. Årets første rett heter ”Ovnsbakte jordskokker med grønnkål og tørket reinsdyrkjøtt”. Slik fortsetter det gjennom hele boka. Heldigvis kan også hverdagskokker trenge inspirasjon iblant, og vanskelighetsgraden er overkommelig når man er i humør til å strekke seg litt ekstra.
Kokeboka presenterer fristende økologiske retter fordelt på alle årets tolv måneder. Enhver økologisk kokk vet at for å få de beste råvarene frembrakt med minst mulig miljøbelastning, bør menyen følge sesongen.

Råvarer av sesong
Kalf-Hansen forklarer leseren hvilke råvarer som er i sesong fra måned til måned. Dette er et smart grep som tydeliggjør hvilken variasjon spiseseddelen bør inneholde året gjennom her i nord. Sesongguiden presenterer ikke bare frukt og grønnsaker. Også kjøtt og fisk har sine sesonger. Den detaljerte listen med ”månedens fisk” gir meg lyst til å lære mer om sjømatsesonger her jeg bor. Allikevel stusser jeg over at han mener lammekjøtt har sesong hele året. Det er ikke helt økologisk å ale opp lam om vinteren.

Kalf-Hansens kokebok bør også inspirere de som har makta i norsk landbruk. Boka viser tydelig hvilken sterk allianse som kan bygges mellom matprodusenter og bevisste forbrukere – under forutsetning av at matprodusentene er opptatt av kvalitet og ikke bare av kilo.


Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører