Redesign middagen!

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Dette er utgangspunktet til miljøorganisasjonen Grønn Hverdag, som i mange år har gitt det norske folk enkle og praktiske miljøtips av ulike slag. Nå er organisasjonen ute med sin første kokebok Vær så god!
bok 0609 Redesign middagen
Grønn Hverdag,
redigert av Arne Otto Iversen
Vær så god:
Kokebok for deg som vil leve
enklere og mer miljøvennlig.
J. M. Stenersens forlag 2009

GRØNT ER SKJØNT
Grønn Hverdag har følgende bud for klimasmart kokekunst: Spis mer grønt og mindre kjøtt, spis opp maten, spis kortreist, spis økologisk, og kjøp fairtradeprodukter. Organisasjonen ber ingen om å bli vegetarianere, men ber alle om å kutte ned på kjøttforbruket. Et hovedpoeng med boka er derfor å presentere fristende grønnsaksretter. Dette er tydeligvis viktigere enn poenget med å spise kortreist mat, for her kryr det av olivenolje, ris, avokado og andre vegetabiler som ikke akkurat produseres av norsk landbruk.

IKKE KAST
Matjournalist Tove Diesen fra Aftenposten har skrevet et flammende innlegg i boka om at man ikke skal kaste mat. «Restemat» høres kanskje ikke så veldig morsomt ut. Men rester bør spises opp av hensyn til miljøet, og restene kan være et utgangspunkt for å lage mye godt. Grønn Hverdag lanserer begrepet «Redesignet mat», som et nytt uttrykk for kreativ bruk av restene. Leseren blir pepret med gode råd om både innkjøp, oppbevaring og bruk av rester. Det er kanskje ikke så mange av dagens hverdagskokker som vet at vafler er restemat av melk, rømme og fløte, eller at rekeskall kan forvandles til en fantastisk rekesuppe. Kokeboka presenterer også syv forslag til ukemenyer, hvor minst en dag per uke er satt av til redesignet mat.

ALLE SKAL MED
Grønn Hverdag er generelt veldig opptatt av å presentere miljøtips på en så hyggelig måte at alle skal kunne bli med. Befolkningen skal fristes til å ta miljøhensyn uten «nei» og «fy». Dette er sikkert både veloverveid og taktisk lurt. Den eneste matvaren man eksplisitt advarer mot i denne boka er flaskevann, fordi klimabelastningen er så mye mindre ved å drikke vann fra krana. Likevel mener jeg at en gjør det litt for enkelt for seg selv ved ikke å ha med sesongaspektet i det hele tatt. Mat må vi ha – men asparges, vårløk og frisk basilikum trenger ikke stå på menyen hele året. Det gir en helt unødvendig klimabelastning når vi i den rike delen av verden alltid skal ha allslags "friske" råvarer tilgjengelig.

GRILL OG KOMPOST
Sesongaspektet mangler altså, men det er ingen grenser for hvilke andre gode råd organisasjonen har puttet inn i denne kokeboka. De minner oss på at vi bør gå eller sykle til matbutikken, bruke handlenett, kompostere kjøkkenavfall, droppe engangsgrillen, og vaske med mopp i stedet for vaskebøtte. Bokprosjektet hadde nok tjent på at en del av de andre gode hensynene var utelatt i denne omgang.

FØRSTE ETAPPE
Konklusjonen blir at dette er den perfekte gave til alle som vil spise litt mer bærekraftig. Spesielt stoffet om restemat er folkeopplysning av høy kvalitet. Noen ferdig oppskrift på et bærekraftig kosthold er denne boka ikke, men den funker som et slags kart over de første etappene.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører