Sunt, enkelt og godt

Den som gjerne vil lage både miljøriktig, næringsrik, variert og velsmakende mat, står overfor mange utfordringer. Hvis maten skal serveres for barnehage- og skolebarn, gjør det ikke saken noe lettere.
Bilde av boken "Hva skal vi ha i dag?" fra Antropos Forlag
Liv Skappel Gran
Hva skal vi ha i dag? Økologisk kokebok
for barnehage, skole og hjem
Antropos forlag 200

Pedagogisk kokebok
Med boka Hva skal vi ha i dag? av Liv Skappel Gran har Antropos forlag kommet alle skole- og barnehagekokker i møte. Og en del foreldre også. Her er en god samling med oppskrifter, ordnet oversiktlig og greit etter måltider og med opplysning om hvor mange barn man kan mette. Oppskriftene og beskrivelsene er tilpasset en pedagogisk hverdag, der barna gjerne vil være med i en del av arbeidet. Boka er innbydende illustrert med lyse, akvareller av barn, kjøkkenredskaper og matvarer, utført av Inara Dzelzs.

Skolebarna
Et eget kapittel er viet mat til skolebarna. Her er oppskriftene dimensjonert for ”70 – 100 barn etter alder og matlyst”. Du finner bakst til hverdag og fest, variasjoner over temaet grøt og müsli, enkelt pålegg, og drikke. Her er supper og ovnsretter, salater og turmat og et helt kapittel viet kaker og desserter.

Fullverdig ernæring
Til slutt et eget kapittel med ”En liten ernæringslære”. Her skinner det antroposofiske utgangspunktet så vidt gjennom, uten å være påtrengende. Et innledende kapittel om næringsmidlenes kvalitet, understreker også det heløkologiske perspektivet: ”Grønnsaker, korn og frukt uten kjemikalierester, og melk fra dyr som har det godt er det vi trenger.” Når disse økologiske råvarene settes sammen slik de blir i denne boka, er det også mulig for kokken å overholde et knapt kostøre uten å redusere på ernæringskvaliteten. At dette også blir mat som smaker godt, er jo heller ingen ulempe.

 

 


Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører