Kretsløpsfortelling for barn

- Spiser du vennene dine? spør fuglen forskrekket.
BOK - 0609 KORNET som ble til mel
Thomas Wollnick
Kornet som ble til mel
Allgrønn Forlag
Gitt ut i samarbeid med Oikos,
Grønn Hverdag og
Fellesløft for økologisk matkorn
kornet.no

Fuglen og marken
Kretsløpet fra jord til bord til jord igjen, er temaet i denne vesle barneboka. I usentimentale vendinger snakker marken og fuglen med hverandre om det å spise og bli spist. Marken, som henger i fuglenebbet vel vitende om hva som venter, forteller fuglen en overraskende hemmelighet: "Der hvor jeg bor, er ingen alene."

Kornet som ble til brød
Sentralt i historien er, foruten marken og fuglen, babykornet som vokser og skal bli modent korn som males til mel som bakes til brød som…
Med enkle, fargesterke tegninger, og en kanskje vel langdryg tekst, formidles historien om kretsløpet, om alles avhengighet av alt og alle, om det å spise og bli spist. Og alle er snille og venner med hverandre likevel.

Les og bak
Når boka er lest, kan den voksne og barnet sammen bake brødet. Eller rundstykkene. Oppskriftene står til slutt i boka. Jeg har ikke lest boka for et barn, men ville tro at den passer for en vitebegjærlig femåring, dersom historien deles opp i flere leseøkter. Det hadde vært fint med flere "gjøre selv"-forslag underveis, av typen "Gå ut og løft på en stein og se hvem som bor under den."

Hadde jeg vært forlag, ville jeg nok også spandert litt hardere permer. Nå vil boka veldig fort kunne få preg av «lefse». Det er synd, selv om den da, for så vidt i tråd med innholdet, kan resirkuleres på direkten.

Omtalt av Marit Grinaker Wright i Ren Mat 2009

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører